IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца

В съюза обаче все по-ясно се чуват коментари, че санкциите трябва да бъдат преустановени, тъй като не постигат търсения ефект

16:31 | 19.12.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз е взел единодушно решение днес да удължи икономическите санкции срещу Русия за още шест месеца, или до 31 юли 2017 г., съобщават от пресслужбата на съвета.

Наказателните мерки срещу определени сектори на руската икономика бяха въведени за пръв път на 31 юли 2014 г., първоначално за една година, заради действията на Русия в Източна Украйна. Те са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба.

Европейският съюз обвързва разхлабването на санкциите срещу Русия с изпълнението на мирните договорки от Минск. Там бе договорено прекратяване на огъня за източната част на Украйна, което обаче бе нарушавано на няколко пъти. Други договорени там споразумения все още не са изпълнени.

Съветът вече на два пъти удължава санкциите, като ако подобно решение не бе взето днес, те трябваше да отпаднат на 31 януари 2017 г. Миналата седмица на заседанието на Европейския съвет обаче държавните и правителствените ръководители от ЕС направиха оценка на прилагането на споразуменията от Минск и подготвиха условията за подновяване на санкциите с още шест месеца.

Икономическите санкции на ЕС се изразяват в забрана на достъп до капиталовите пазари на Европа на пет големи руски финансови институции, три енергийни компании и три компании, работещи в областта на отбраната, както и забрана за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. Руските компании нямат достъп и до европейски технологии в различни области.

Мерките силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва. Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят на политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики, a след това последваха и санкции от руска страна.

В рамките на съюза често се стига до дискусии за мерките, които трябва да допринесат за отслабване на руската икономика. Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел изразиха подкрепата си за идеята за удължаване на санкциите срещу Русия с още шест месеца. Сред държавите в общността обаче все по-ясно се чуват коментари, че санкциите трябва да бъдат преустановени, тъй като те не постигат търсения ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Инвестора, триенето на коментари, които не съдържат обиди и не са против правилата какво е - цензура, комунизъм, съвременна демократична политкоректност или обикновена простащина?Аз па ще го поствам изтрития коментар до припадъкВие си трийте, не ми пречите"...че санкциите трябва да бъдат преустановени, тъй като те не постигат търсения ефект" Ц, ц... тая провинциална бензиностанция не ще и не ще да фалира, не ще и не ще да прегърне ценностите на либерализма, ***.дерализма и останалите -изми... Както и не иска да си дава приордните богатства... Всъщност всичко е основно заради последното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Губещата германия във 2 войни пак иска да налага диктат в европа но така се получава като Сталин не изтреби целия германски народ като ген и раса при настъплението в берлин..аз щях да ги избия всичките едни 30 40 млн останали живи след воината всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Oланда е вече пътник , както и формированието ЕС...бабата може да продължава санкциите докато я търпят ! Пълен цирк , след като и Вашингтон въобще не знае дали иска санкции...раболепието и слугинажът на ЕС са без прецедент !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още