IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор се представи незадоволително на европейските борси

Секторът на производителките на основни ресурси бяха една от най-зле представящите се сфери в Европа, след като интересът към китайската желязна руда намаля

19:44 | 16.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на европейските борси се повишиха в петък, като инвеститорите продължават да анализират решението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,34%. Акциите на банките поевтиняха въпреки новините, че италианското правителство планира да използва 15 млрд. евро, за да рекапитализира няколко банки. Банката Monte dei Paschi получи формално одобрение да увеличаване на капитала, но все още има опасения, че може да се стигне до държавна намеса. Акциите на банката поскъпнаха с 1,31%.

Секторът на производителките на основни ресурси бяха една от най-зле представящите се сфери в Европа, след като интересът към китайската желязна руда намаля.

Акциите на фармацевтичната компания Actelion поскъпнаха с цели 10,4% след новините, че Sanofi подготвя сделка за придобиване.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин на фона на блокирани мерки за краткосрочно облекчаване на дълга на Атина. Европейските кредитори блокираха това облекчаване, след като гръцкото правителство обяви допълнителни разходи за пенсии.

Руската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво 10%, но намекна, че може да го понижи през първото полугодие на 2017 г. Германският Институт за икономически изследвания (Ifo) повиши прогнозата си за икономическия ръст във федералната република от 1,6% до 1,7% през 2018 г.

Акциите на петролните и газовите компании поскъпнаха с над 1,5 на сто, след като производителите в Близкия изток започнаха да информират клиентите си за планирани понижения в добива. Това е сигнал, че те възнамеряват да спазват договорените съкращения в добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още