IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК и Канада започват обсъждания за създаването на многостранен инвестиционен съд

Предвижда се това да е постоянен орган, който да взема решения по инвестиционни спорове, като замести двустранните дела

17:13 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) и правителството на Канада започват да обсъждат с представители на правителствата от цял свят създаването на многостранен инвестиционен съд.

В Женева се състоя първата среща на междуправителствено равнище по тази инициатива, след като тя беше предложена от Европейската комисия (ЕК) през май 2015 г., съобщава пресслужбата на ЕК.

Крайната цел е да бъде създаден постоянен орган, който да взема решения по инвестиционни спорове. Така ще се изостави системата за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата, която в момента е включена в около 3 200 действащи инвестиционни договора. По 1 400 от тях страни са държави от ЕС.

Всички заинтересовани държави ще могат да участват в бъдещия орган, като той ще взема решения по спорове в рамките на бъдещите и съществуващите инвестиционни договори. По отношение на споразуменията на равнище ЕС този орган ще замести двустранните съдебни системи в областта на инвестициите, включени в споразуменията за свободна търговия с партньорите на Общността.

Създаването на многостранен инвестиционен съд включва успоредни преговори за създаване на правораздавателна система за решаване на спорове по търговски и инвестиционни споразумения на ЕС.

Съдът ще включва първоинстанционна и апелативна инстанция със съдии, назначени от партньорите по съответното споразумение. Като втора стъпка трябва да започне работа с другите държави за създаване на постоянен многостранен инвестиционен съд, който да отсъжда по инвестиционни спорове.

Двустранните търговски споразумения на ЕС с Канада и Виетнам съдържат позоваване на създаването на многостранен инвестиционен съд. ЕС включва подобни позовавания при всички преговори, които се отнасят до инвестиции.

ЕК извършва оценка на въздействието от създаването на многостранен инвестиционен съд. До края на годината ще бъде дадено началото на 12-седмична онлайн обществена консултация, а за февруари е насрочена среща със заинтересованите страни в Брюксел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още