IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредиторите се връщат за преговори в Атина

Правителството в южната ни съседка не се отказва от опитите да приключи втория преглед по спасителната програма до края на 2016 г.

15:09 | 12.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителите на мисиите на институциите, отпуснали кредити на Гърция, се завръщат утре (13 декември) в Атина, за да продължат с работата по втория преглед на изпълнението на мерките по последната спасителна програма на страната. Това съобщи по време на брифинга в Брюксел говорителят на Европейската комисия (ЕК) Аника Бейдхарт.

Финализирането на споразумението ще зависи от напредъка на страната с реформите в различни области, стана ясно още от думите й.

В Атина се надяват на споразумение до края на годината, което ще позволи и изпълнението на краткосрочните мерки за облекчаване на дълга, които вече бяха одобрени от Еврогрупата.

Институциите ще анализират и бюджета на страната за 2017 г., който беше приет късно вечерта в събота (10 декември), стана ясно още от думите на Брейдхарт. В подкрепа на предложената от правителството финансова рамка гласуваха всички депутати на СИРИЗА и ANEL, общо 152-ма души. Всички опозиционни партии обаче бяха против бюджета на Гърция за следващата година.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас определи бюджета като оптимистичен, а 2017 г. - като крайъгълен камък за развитието на гръцката икономика, предаде гръцката информационна агенция Ana Mpa. Според него него страната е на пътя на излизането от кризата. За лидера на опозиционната "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис обаче това правителство е нанесло най-много щети на страната. Той отново призова за избори от парламентарната трибуна. 

Въпреки че преди седмици Ципрас намекна пред своите депутати, че може да има предсрочни избори, ако Гърция не постигне споразумение с кредиторите, сега позицията му е, че гърците са гласували доверие на СИРИЗА и партията ще изпълни пълния си мандат до 2019 г. По повод коментарите, че социологическите проучвания показват срив в доверието към партията му, Ципрас заяви, че ще обърне внимание на социологическите проучвания през лятото на 2019 г.

ЕК още дискутира с останалите институции и социалния пакет, който анонсира Алексис Ципрас, стана ясно още по време на обедния брифинг в Брюксел. До края на годината правителството ще подкрепи най-уязвимите пенсионери с пенсии под 850 евро. 1,6 млн. души ще си поделят 617 млн. евро, като средствата идват от преизпълнението на приходите в бюджета.

След анонса на правителството стана ясно, че кредиторите на Гърция не са уведомени предварително за плановете на СИРИЗА. Отговорът на институциите в южната ни съседка беше, че страната не е колония на инвеститорите и може да преразпределя допълнителните средства, които е успяла да събере, при положение, че исканията на кредиторите са изпълнени. 

В петък (16 декември) гръцкият премиер Алексис Ципрас ще бъде в Берлин, където ще обсъди с германския канцлер Ангела меркел широк кръг от проблеми. 

"Темите ще бъдат свързани с преговорите за Кипър, ситуацията с бежанците, отношенията между ЕС и Турция и, разбира се, икономическото и финансово положение на Гърция", коментира Улрике Демер, цитирана от Ройтерс. Германия е един от големите кредитори на южната ни съседка и сред най-големите противници на предложенията за "подстригване" на гръцкия дълг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Грую Груев
преди 7 години
E, на стригахе вече - колко още? На маляките бръсене, по-скоро дране, до голо, за да се оправят, ама евроценностите не го позволяват и накрая пак плащат тези с насраните ***, т.е. ние, дето сме евростабилни! Така се защитават позиции, а като си спомня, че Невдянков и баш шефът му БХ обясняваха как сме щели да ги стигнем и задминем милите маляки, пък то нищо не се промени - все още нашите жени ходят да им мият г***зовете там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Хората с пенсия под 850 еуро били най-уязвими. Ем ний за наще какво да кажем, дето са с под 100еуро пенсии? Срамота.Да вземат да направят една Атинска подстрижка с около 50% и ще се стабилизира работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още