IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва да разработва петролно и газово поле край Пелопонес

Правителството даде лиценз за експлоатацията на находището "Катаколон" за 25 години

16:53 | 30.11.16 г.
<p>
	Платформата на Energean край о. Тасос. Снимка:<em> Energean</em></p>

Платформата на Energean край о. Тасос. Снимка: Energean

Гърция започва експлоатацията на петролното и газово находище „Катаколон“ край Пелопонес. Енергийното министерство е дало разрешение за работа на Energean – единствената компания в южната ни съседка, която добива петрол.

Концесията е за срок от 25 години и влиза в сила веднага, става ясно от съобщение на компанията. Това ще бъде и първият случай на добив на енергийни суровини в западната част на Гърция.

Компанията ще инвестира 45 млн. евро в разработката на полето. В момента Energean експлоатира две находища край о. Тасос.

Реализацията на проекта е част от плановете на гръцкото правителство да подкрепи местния добив на енергийни суровини. Първата находка в крайбрежните води на Пелопонес е направена през 1981 г., става ясно от презентация на сайта на енергийната компания.

3D проучванията са извършени през 1984 г. и досега други действия по находището не са правени. Плановете са първите количества петрол и газ да бъдат извадени в края на 2017 г. – началото на 2018 г..

В момента Energean добива по 5 хил. барела петрол на ден от находищата край Тасос и Кавала. Инвестиционните намерения на компанията са до 2018 г. добивът да бъде удвоен. За целта ще бъдат вложени около 200 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още