IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия започва търговски диалог с Великобритания от следващия месец

Страната иска да си гарантира, че интересите ѝ са защитени, каза норвежкият министър на индустрията

18:37 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Норвегия ще започне диалог по търговията с Обединеното кралство следващия месец, за да гарантира, че най-големият ѝ търговски партньор отговаря на интересите ѝ, докато Великобритания върви към излизане от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Ние, разбира се, следим развитията в Обединеното кралство и в ЕС, но все още не е много ясно как страните ще се договорят“, каза норвежкият министър на индустрията Моника Маеланд в интервю след изказване в Осло. „Нашата цел е да гарантираме нашите интереси, както спрямо ЕС, така и спрямо Обединеното кралство“.

Норвегия, която има достъп до единния пазар чрез Европейското икономическо пространство (ЕИП), се оказва встрани от развитията, докато Обединеното кралство се приближава към излизане от ЕС. Това ще усложни връзките ѝ с ЕИП, тъй като ще се наложи Норвегия и Обединеното кралство да сключат ново споразумение. Норвегия е най-големият доставчик на природен газ на Обединеното кралство.

Маеланд каза, че двете страни не са обсъждали някакъв вид сделка за момента, тъй като това зависи от начина, по който Великобритания продължи напред. Двете ще започнат „административен диалог“ следващия месец, каза тя. Министърът подчерта, че Норвегия не е трета страна в разговорите, но е обвързана с ЕС чрез ЕИП.

Важно е да бъдем активни“, каза Маеланд. „Но ние уважаваме Обединеното кралство, въпреки че сега то трябва да реши какви процеси трябва да има и да гарантира с ЕС как ще продължи напред."

Всички развития около Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още