IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотите на Lufthansa ще стачкуват и във вторник и сряда

Финансовите загуби за първите 3 дни на протеста се оценяват на 300 млн. евро

10:29 | 28.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	За втора поредна седмица дейността на германския национален авиопревозвач ще бъде силно ограничена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За втора поредна седмица дейността на германския национален авиопревозвач ще бъде силно ограничена. Снимка: Ройтерс

Пилотите на германския авиопревозвач Lufthansa бяха призовани от синдиката си Cockpit да стачкуват отново във вторник и сряда, предаде DPA.

За втора поредна седмица дейността на германския национален авиопревозвач ще бъде силно ограничена. По-рано тази седмица пилотите на Lufthansa стачкуваха от сряда до събота включително и бяха отменени близо 3 хил. полета.

Един ден стачка струва на компанията милиони евро. През почивните дни се проведоха преговори, но те приключиха без успех.

Това е 15-ата вълна на стачки в авиопревозвача от април 2014 г. За периода на тези протестни действия, чиято цел е да се окаже натиск върху ръководството на компанията в преговорите за заплатите, са били анулирани 9 600 полета, а финансовите загуби се оценяват на 300 млн. евро. 

Последният протест преди 14 месеца беше спрян от съда.

Стачката може да бъде отменена, ако съдът по трудовите спорове я забрани или пък авиокомпанията удовлетвори исканията на синдиката.

Cockpit, представляващ 5 400 пилоти и помощник-пилоти, твърди, че Lufthansa от години отчита добри резултати.

Двете страни се опитват да се договорят още от 2012 г., като синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3,7 на сто годишно за период от пет години с влизане в сила със задна дата - от началото на 2012 г.

От своя страна Lufthansa предложи повишение от 2,5 на сто в продължение на шест години до края на 2018 г., което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 7 години
синдиката - най-добрата защита за работника/служителя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още