IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария отхвърля идеята за предсрочно затваряне на ядрени централи*

Дебатите за бъдещето на ядрената енергетика в страната започнаха след инцидента в АЕЦ "Фукушима"

16:22 | 27.11.16 г. 9
<p>
	Ядрената централа в Лайбщадт. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Ядрената централа в Лайбщадт. Снимка: архив Ройтерс

Предложението на Зелените в Швейцария за предсрочно затваряне на ядрените централи е отхвърлено в повечето кантони, съобщава обществената RTS. Против инициативата са 54,2% от гласувалите в референдума.

Още в ранния следобед от обществената медиа съобщиха, че инициативата на Зелената партия е отхвърлена в повечето кантони в страната. Отказ от ядрена енергетика в крайна сметка подкрепиха само шест кантона в страната.

Искането на Зелената партия беше за предсрочно затваряне на централите в страната - най-старите реактори още през следващата година, а останалите - поетапно до 2029 година.

Противниците на искането обаче настояват централите да работят възможно най-дълго, за да възстановят направените инвестиции и осигурят средствата за извеждане от експлоатация на реакторите.

Дебатите за бъдещето на ядрената енергетика в Швейцария започнаха след инцидента в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година. От Зелената партия настояха страната да се откаже от централите си, както направи това Германия.

Противниците на идеята обаче настояват, че такова решение ще постави на изпитание индустрията, а реално околната среда и безопасността няма да спечели - за да осигури нужното количество електроенергия Швейцария ще трябва да внася от съседните страни. Това означава, че ще разчита на централи, работещи с въглища в Германия, или на ядрените централи в съседна Франция.

В Швейцария работи и най-старият реактор в света - в АЕЦ Бецнау. Централата произвежда електроенергия от 1969 година насам. АЕЦ Мюлеберг работи от 1972 година насам.

Според оценки предсрочното затваряне на реакторите ще коства над 7 млрд. швейцарски франка.

Около 1/3 от произведената в Швейцария електроенергия е от ядрените централи. Страната разчита много на водните централи в своя енергиен микс. 

* Информацията е актуализирана към 22:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Това явно има голямо значение за тебе .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Ето ко казаха от ЦРУ! От Брюксел ко казаха?http://velikabulgaria.eu/%D1%86%D1%80%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
national power
преди 7 години
Мишо швабите нямат ток те внасят от Швейцария.Ако запрат и на ЕDF реакторите запада ше угасне и ше стане дискотека.Живеем в реален свят и реални режими на ЕЕС.ЕЕС се управляват в реално време и честотата на тока и напрежението са критерии за недостиг или излишък на ток.Ако потреблението е по голямо от производството честотата започва да пада и много устройства не могат да работят.Щото почти всички ел устройства се влияят от честотата.Тока и напрежението са синусуидални величини и редовете на Фурие ги описват точно математически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
ми не просто швейцарците са нормално здравомислещи хора, които не се влияят от такива като Хюсеина и Моториста и си знаят историята за разлика от нас, също живеят в един реален свят, а не в измислен виртуален в какъвто сме ние. Народ без история - няма бъдеще .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Ми там явно имат по - малко от типа Люсиен , МЗ и трейдъри там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
после от де ток треа да плащат на швабите и петлите, да не са иддиоти кат нас и ок как при тях тоя реактор от пичковци 40 работи, а наще беха взривоопасни за целио свет, че и за извънземните и треаше да ги изпозатвориме та после да ни продават нашия ток с американски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още