IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреждава за риск от корекция на финансовите пазари

Причината е повишената политическа несигурност

12:26 | 24.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за риск от корекция на световните финансови пазари заради увеличаващата се политическа несигурност, която представлява заплаха за банките, стабилността и икономическия растеж, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

„Вероятно е в близко бъдеще да има повече волатилност и потенциалът за рязко обръщане (на пазара - бел.ред.) остава сериозен. Увеличената политическа несигурност и геополитически напрежения около наситените електорални календари на важни развити икономики имат потенциала да предизвикат глобален шок на доверието“, пише ЕЦБ в доклада си за финансовата стабилност, който се публикува два пъти годишно.

Резултатът от президентските избори в САЩ завърши периода на изненадващи резултати на политическата сцена, започнал с вота на британците за напускане на Евопейския съюз (ЕС). От ЕЦБ казват, че победата на Доналд Тръмп на изборите е повишила волатилността на финансовите пазари, а промените, които се очаква да въведе в икономическата политика, са все още трудни за анализиране. Макар че икономиката и финансовата система на еврозоната остават устойчиви за момента, през идните месеци ни очаква повече политическа нестабилност, която може да постави под напрежение слабите банки и страните с високи нива на държавна задлъжнялост, пишат от ЕЦБ в доклада си.

„По-високата политическа несигурност може да доведе до повече вътрешно насочени и пречещи на растежа политически планове, а това на свой ред може да доведе до отлагане на необходимите фискални и структурни реформи“, казват от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Все още Европейската централна банка (ЕЦБ) не зачита прилагане на сгрешена европейска парична система.При наличие на тази грешка, ЕЦБ не може да вземе вярно решение за спасение от актуални злини.В действителност ЕЦБ не може да спаси Европа, защото причинителят не е в нейна компетентност.Доказано е, сега ЕЦБ колкото повече работи да подпомогне обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.Същественото за спасение от актуални злини в Европа е каква (сгрешена или подобрена) европейска парична система се прилага.За устойчив европейски просперитет е необходимо подобрение на европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още