IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордите на Wall Street дадоха тласък на европейските индекси

Инвеститорите очакват ОПЕК да се договори за ограничаване на добивите на петрол

19:36 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията с ръстове, подкрепени от рекордите, които достигна Wall Street, и ръста на цените на петрола.

В края на търговията регионалният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,23% до 341 пункта. В Германия DAX 30 добави 0,27% до 10 713 пункта, във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,62% до 6 819 пункта, а във Франция CAC 40 се разшири с 0,41% до 4 548 пункта.

Водещият испански индекс IBEX 35 добави 0,43% до 8 651 пункта, а в Милано FTSE MIB се повиши с 1,37% до 16 519 пункта.

Цената на петрола достигна едномесечен връх днес заради очакванията, че ОПЕК ще се договори за ограничаване на добивите. Goldman Sachs също прогнозира, че ще се стигне до сделка, заради което банката повишава и очакванията си за цените на петрола в близко бъдеще, съобщава CNBC.

“По-силният от очакваното ръст на търсенето и по-ниските добиви водят до увереността ни, че глобалният пазар ще изпадне в дефицит през втората половина на 2017 г.”, посочват от банката.

Пазарът продължава да е чувствителен към коментарите на членки на ОПЕК, посочва Ройтерс, но също подчертава, че нарастват очакванията за постигане на споразумение, въпреки съпротивата на Ирак и Иран.

На пазара на акции днес продължи възстановяването на акциите на Glencore, BHP Billiton и Rio Tinto. От добивните компании обаче “шампион” в днешната сесия е Anglo American със 7,6% ръст в цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Епа нали сичко щеше да е долу, щеше 'а се мре след Брекзит, а па след Тръмп - напрао "апокалипсис веднага"?!Маавидееаскапаналъжливапосранаааа...!Сега се чудите, що такава тишина - никой ни ви чете, ни ви пише?! Еми, четете си се сами и си вервайте! Ората почнаха да разбират, че сте само губене на време! Да, да, за вас става дума, блумбъргови... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още