IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белгия е изтеглила персонала си от "горещите" точки за бежанци на гръцките острови

Вътрешните министри на държавите от ЕС пак не се споразумяха за бежанските квоти

22:30 | 18.11.16 г.
<p>
	Един от общинските бежански лагери на о. Хиос.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Един от общинските бежански лагери на о. Хиос. Снимка: архив, Ройтерс

Белгия е изтеглила персонала си от “горещите” точки за бежанци на гръцките острови от съображения за сигурност, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Европейската комисия (ЕК) междувременно коментира, че сигурността в пунктовете е отговорност на гръцкото правителство, допълва изданието.

Още на 16 ноември в белгийската преса се появиха публикации, че държавният секретар на страната за убежището и миграцията Тео Франкен е разпоредил репатрирането на белгийците от островите.

В същия ден гръцката преса съобщава за случаи на размирици и палежи в “горещата” точка на о. Хиос. Гръцката полиция съобщи, че са арестували 37-мигранти, а няколко души са ранени.

Според полицейски източници, цитирани от гръцкия в. Катимерини, проблемите са започнали късно вечерта в сряда, когато бежанец е обрал два местни магазина. Задигнати са алкохол и фойерверки, които по-късно са изстреляни в района на лагера на острова.

По-късно, според съобщението на полицията, група от около 100 мигранти е блокирала пътя в близост до приемния център и е замеряла с камъни и фойерверки близките полицейски части. Службите са щурмували центъра, за да възстановят реда.

Доброволците, които работят с мигрантите на острова, обаче дават друго обяснение за ситуацията. Според тях членове на крайнодесни групи са нападнали “горещата” точка, а мигрантите са им отговорили.

Каквато и да е била ситуацията, за трети път този месец бунтове и пожари поразяват същия център, отбелязва изданието. Миналата седмица пък много от палатките в центъра бяха наводнени заради проливни дъждове.

Хиляди хора избягаха и от приемния център на о. Лесбос заради пожар, който унищожи палатки и фургони, след сблъсъци с местните хора, припомня още изданието.

Говорителят на ЕК Наташа Бертауд коментира пред изданието, че Комисията е наясно с проблемите на о. Хиос, както и с опасенията за сигурността на персонала, който работи за офиса на ЕС в областта на убежището в гръцките “горещи” точки.

Тя каза, че комисарът по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос е изпратил писмо до министъра по миграционните въпроси на Гърция Янис Музалас в началото на ноември. В писмото той е Аврамопулос е поискал гаранции, че ще се гарантира сигурността на експертите, които работят в приемните центрове на островите.

На въпрос дали има информация и други държави от ЕС за обмислят оттеглянето на персонал Бертауд отговаря, че не разполага с такава информация. В приемните центрове в момента не достигат 44 души, допълва тя.

Същевременно днес вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) не постигнаха никаква договорка за миграцията по време на заседанието им в Брюксел, допълва Ройтерс.

Най-оживена дискусия очаквано предизвика въпросът с преразпределянето на мигрантите и бежанските квоти, предложени от ЕК. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер призна, че за момента не може да се постигне компромис.

Министрите са разгледали статистика, според която пристиганията на нелегални имигранти и бежанци в Европа намаляват спрямо миналата година. Все още обаче десетки хиляди мигранти са блокирани в Гърция и Италия и живеят в ужасяващи условия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още