IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерш: Стимулите на ЕЦБ трябва да приключат възможно най-скоро

Според представителя на банката към 2019 г. може да се очаква по-близък до 2% инфлационен темп на еврозоната

19:32 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Идеята на извънредните стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) не е да бъдат перманентни и трябва да бъдат премахнати колкото се може по-скоро, заяви Ив Мерш, член на управителния съвет на банката, цитиран от Bloomberg.

Размерът на програмата за изкупуване означава, че тя изисква време, но перманентен ангажимент към изкупуване на облигации, например, ще дефинира погрешни стимули за държавното финансиране“, каза Мерш в изказване от Франкфурт в четвъртък. Това ще бъде „развитие, което в крайна сметка ще се сблъска със забраната върху публичното финансиране и затова ще бъде несъвместимо с нашия мандат“.

ЕЦБ ще реши на 8 декември дали да удължи програмата си за изкупуване на активи на стойност 1,7 трлн. евро след определения ѝ финал в края на март 2017 г.. Предвид инфлацията, която все още е под целевата, много икономисти предвиждат разширяване. Освен това централната банка ще публикува за пръв път ревизирани икономически прогнози до 2019 г., като според Мерш цифрите може да покажат кога е възможно да започне ограничаването на стимулите.

Вероятно ще очакваме инфлационен темп към 2019 г., който ще бъде много близък до целта ни за целева стабилност от почти 2%“, каза той. Освен това той предупреди срещу „прекомерни очаквания“ по отношение на определяне на политиката.

Еврото първоначално се вдигна след коментарите на Мерш, но не успя да задържи изцяло ръста си. Единната валута се повиши с 0,2% до 1,0717 към 11:07 ч. на борсата във Франкфурт.

Инфлацията в еврозоната е била на ниво от 0,5% през октомври, сочат данни, публикувани в четвъртък. Последните икономически прогнози на ЕЦБ през септември предвижат среден ръст на потребителските цени от 1,6% през 2018 г.

Мерш повтори и предупреждението на ЕЦБ, че само парични политики не могат да поддържат икономическото възстановяване на валутния блок и е нужна и политическа подкрепа.

Това включва по-силна фискална политика“, каза той. „Само тогава нашата парична политика може да се нормализира. Нещо повече, преди всичко се нуждаем от реформи, които позволяват повече гъвкавост на труда и продуктовите пазари, например, и които повишават производителността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още