IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна възобновява търсенето на петрол и газ в Черно море

В началото на ноември страната съобщи, че възобновява и добива на шистов газ

17:20 | 16.11.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украинският научно-изследователски кораб "Искател" ще извърши проучвания за петрол и природен газ в шелфа на страната, съобщи Държавната служба по геология на Украйна. Операцията започва на 17 ноември. Корабът ще тръгне от пристанището в Одеса.

По време на мисията ще бъдат извършени геохимични и сеизмологични анализи в северозападната част на Черно море, става ясно от съобщението.

Проучванията в шелфа на Украйна се възстановяват след тригодишна пауза.  Районът е най-малко проучен, но е много обещаващ, посочва институцията.

В началото на месеца от държавната компания "Нафтогаз Украйна" съобщиха, че нейно дъщерно дружество ще започне добив на шистов газ по метода фракинг. Целта е да бъде намалена зависимостта от вноса на енергийни суровини от Русия.

Украйна е на четвърто място в Европа по залежи на шистов газ, сочат оценките на Администрацията за енергийна информация (EIA). Страната притежава запаси от около 128 трлн. куб. фута (около 1,2 млрд. барела).

С анексирането на Крим Украйна загуби достъп до перспективни петролни и газови полета в Черно море. "Нафтогаз Украйна" предяви иск към Русия за загубените активи на стойност 2,6 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
А от тези 1/10 това, дето изобщо успяха да извадят, дойде на такава цена, че шест западни компании се изсулиха от Полша като мокра връв, а коментарите по въпроса в Полша са забранени под страх от съдебно преследване... Горе-долу подобно се сложи и положението с терминала за LNG, дето продъниха ушите на света с него, а тука емзетки, тротинетки, люсиенчета и жулиенчета цвилиха в хор с конеглави ан^а^лли^затори под овациите на целия роден айтисиктир... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Сигурно са имали предвид 128 милиарда, което не е едно и също. Щото в "първата по залежи" Полша, уж се очакваха към 3 трилиона, пък не откриха 1/10 от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Pyramid
преди 7 години
128 ТРИЛИОНА шистови таратанци има незалЭжная. - Залэжали таратанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 7 години
призовавам най модерния руски кораб да обикаля около тях и пушейки да им пречи на работата :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 13
0pk
преди 7 години
Украина възобновява майданната традиция. Фалираха банките и окрадоха за пореден път хората. Тия ултраси с оръжията в ръцете просто в един момент няма да издържат и доста от сегашната управляваща клика, дето остана без чадър от Фашингтон ще го отнесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още