IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Европа трябва да се защити след победата на Тръмп

Според външния министър Жан-Марк Еро обърканите цели на Тръмп за външната политика трябва да тревожат и останалата част от света

22:34 | 09.11.16 г. 4
<p>
	<em>Френският външен министър Жан-Марк Еро. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Френският външен министър Жан-Марк Еро. Снимка: Архив Ройтерс

Европа не трябва и да трепне пред защитата на своите интереси и граждани сега, когато изборната победа на Доналд Тръмп добави още несигурност към тази, която се появи след решението на Великобритания да напусне ЕС, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс.

„Франция е ключов американски съюзник и нашето правителство открито подкрепяше Хилари Клинтън в президентската надпревара. Според Франция обърканите цели на Тръмп за външната политика трябва да тревожат и останалата част от света", коментира той.

„Ние трябва да отговорим на предизвикателствата, трябва да бъдем в състояние да защитим своите граждани и интересите си“, заяви още Еро пред телевизионния канал France 2. 

По думите му Европа не трябва да трепва след Brexit, след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и след всички въпроси, които повдига това. "Европа трябва да се изправи обединена, трябва да бъде по-активна и трябва да бъде по-настойчива, дори и само за да се защити“, заяви министърът.

Френският президент Франсоа Оланд, който предстои да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат на изборите догодина, предупреди от своя страна, че Париж трябва незабавно да започне преговори с Тръмп за изясняване на позициите му по ключови международни въпроси.

„Тези американски избори отварят период на несигурност“, заяви президентът от Социалистическата партия. „В този контекст ние се нуждаем от силна Франция и обединена Европа, способна да налага политиката си навсякъде, където нейните ценности и интереси са застрашени“, подчерта Оланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"...нашето правителство открито подкрепяше Хилари Клинтън в президентската надпревара."Тоя май забравя , че правителствата и най вече интересите им се сменят бързо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Интересно, България има полза от силен ЕС, а миналото няма да се върне -да гледаме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Този г-н Еро да вземе да вразуми европейските Фактори по отношение на мигрантите, за начало, а? Тръмп пречел. Е чакайте де, той още не е дошъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още