IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК обмисля промяна на правилата за достъп на финансовите компании от трети страни

Ако се пристъпи към затягане на режима, Брюксел ще даде сигнал на Лондон, че нищо в преговорите за Brexit не е гарантирано

10:10 | 07.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Брюксел обмисля промяна на правилата за достъп на финансовите компании от трети страни до пазара на Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Засега Европейската комисия (ЕК) още не е взела окончателно решение за режима, който ограничава достъпа на финансовите компании от трети страни, например от САЩ. Този режим е изключително важен в момента в светлината на Brexit, тъй като водещите финансови компании от трети страни са разположили централите си във Великобритания, за да имат свободен достъп до пазара на ЕС.

ЕК обаче е решила да преосмисли правилата, като отделя специално внимание на рационализирането и укрепването на процедурите по издаване на одобрение най-вече за системно важните юрисдикции. 

Ако се пристъпи към затягане на режима на достъп, това ще означава, че Брюксел ще даде сигнал на Лондон, че нищо няма да е гарантирано в предстоящите преговори за напускането на ЕС.

Висш служител на ЕК, пожелал анонимност, коментира пред изданието, че правилата няма да се прилагат автоматично и ще бъдат преосмислени заради Brexit. Друг източник на изданието казва, че ще бъдат изяснени и критериите за достъп на финансовите компании от трети страни до пазарите на ЕС. Целта е подобряване на прозрачността на процеса и подобряване на взаимодействието в сектора.

Режимът е сравнително нов за ЕС и беше въведен по времето на Мишел Барние с цел наблюдаване на динамиката на финансовия сектор след световната финансова криза.

От всички държави в ЕС Великобритания се възползва най-добре от този режим, отбелязва изданието. Затова и някои представители на британското правителство се опасяват, че с Brexit той ще спъне дори и базовия достъп до пазарите на ЕС, включително търговията, инвестициите и услугите.

Инвестиционните банки се подготвят да поемат най-сериозен удар заради правата за работа в ЕС. Фирмите по света, които оперират в ЕС чрез централите си във Великобритания, продължават да са в неизвестност за това, което да очакват по отношение на достъпа до пазарите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Тия май искат да боцкат ингилизи...Половин милиард платежоспособни люде и една камара компании лидери в областта си не е пазар за подценяване и изпускане ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още