IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното банкиране подкрепи печалбата на Societe Generale

Нетната печалба за третото тримесечие обаче все пак спада с 2% на годишна база заради счетоводна корекция за 237 млн. евро

10:04 | 03.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френският кредитор Societe Generale отчете в четвъртък по-добра от очакваната нетна печалба за третото тримесечие, подкрепен от процъфтяващия си бизнес с инвестиционно банкиране, съобщава Wall Street Journal.

Базираният в Париж кредитор – третата по големина банка във Франция от гледна точка на активите, съобщи, че нетната печалба възлиза на 1,1 млрд. евро за трите месеца до края на септември, което е над оценките на анализаторите за 922 млн. евро, сочат данни на FactSet.

Нетната печалба за третото тримесечие обаче все пак е с 2% надолу на годишна база заради счетоводна корекция за 237 млн. евро, свързана с дълга на банката. Приходите също са с 6% по-малко до 6,01 млрд. евро.

Резултатите на Societe Generale отразяват възстановяване на търговията с облигации, която подкрепи печалбата и на други европейски кредитори въпреки упорито ниските лихвени проценти и бавния растеж във Франция.

Бизнесът на банката с глобално банкиране и инвестиционни решения, който включва инвестиционно банкиране, услуги по сигурността и управление на активите, отчита скок от 42% на нетната печалба до 469 млн. евро през третото тримесечие от 330 млн. евро преди година.

Нетната печалба за подразделението на Societe Generale за международно банкиране на дребно и финансови услуги е нараснала с 31% до 457 млн. евро. В Русия, където Societe Generale притежава един от най-големите частни кредитори в страната – Rosbank, банката отчита нетна печалба от 7 млн. евро спрямо загуба за 18 млн. евро преди година, след като руската икономика е започнала да се възстановява от влиянието на по-ниските цени на петрола и западните санкции.

Нетната печалба от банкирането на дребно във Франция обаче е с 15% надолу до 353 млн. евро, ударена от трайно ниските лихвени проценти и предоговарянето на кредити.

Силната обща печалба това тримесечие е помогнала да се вдигне съотношението на базовия капитал от първи ред до 11,4% през септември от 11,1% през юни. Societe Generale заяви, че все още цели съотношение от 11,5%-12% до 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още