IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха с понижения

Петролът поевтинява с над 3%

19:55 | 31.10.16 г.
Европейските борси затвориха с понижения

Европейските борсови индекси приключиха търговията в понеделник с понижения, след като разкрития през уикенда увеличиха несигурността около предстоящите президентски избори в САЩ, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 0,42 на сто. Британският FTSE 100 загуби 0,54%, германският DAX - 0,11%, а френският CAC 40 заличи 0,73%.

Волатилността на пазарите се завърна заради последните развития около изборите в САЩ.

Късно в петък вечерта ФБР обяви, че проучва допълнителни имейли както част от разследването на ползването на частен мейл сървър от страна на Хилари Клинтън като държавен секретар от 2009 до 2013 г. Разкритието може да се отрази на шансовете на кандидата на демократите само седмица преди изборите.

Секторът на компаниите за добив на нефт и газ се представи най-слабо в понеделник и се понижи с 1,5%, след като страните от ОПЕК изглежда са далеч от постигането на споразумение за намаляване на добива на петрол. След повече от 18 часа преговори във Виена през уикенда не беше постигнат консенсус от страните извън ОПЕК за ограничаване на добива.

Цената на Брента се понижи с 3,3% до 48,06 долара за барел при затварянето на европейските борси, а тази на американския лек суров петрол WTI падна с 3,14% до 47,17 долара за барел.

Банковият сектор се сви с 0,8%. В Италия акциите на Monte Dei Paschi di Siena бяха спрени от търговия, след като цената им се срина с 4,76%. Това се дължи на новините, че главният изпълнителен директор на компанията ще отпътува за Катар, където ще представи план за спасение на банката на Qatar Investment Authority.

Най-силно се представиха акциите на компаниите от медийния сектор, който се повиши с 0,38%.

Акциите на най-голямата рекламна агенция в света WPP поскъпнаха с 4%, след като компанията отчете печалба, която отговори на очакванията. Приходите на агенцията са нараснали с 3,2%  през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още