IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите донори на помощи за развитие в Европа все по-често пренасочват пари за себе си

Тенденцията вероятно ще се превърне в норма заради бежанската криза, която ще се задържи в дългосрочен план

09:11 | 21.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече държави в Европа строят огради по границите си, за да спрат бежанските потоци. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Все повече държави в Европа строят огради по границите си, за да спрат бежанските потоци. Снимка: архив, Ройтерс

Все повече богати европейски държави – големи донори на развиващите се страни, използват фондовете си за развитие, за да финансират собствените си политики за предоставяне на убежища, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Тенденцията вероятно ще се превърне в норма на фона на засилващите се мигрантски потоци, които се очертава да се задържат в дългосрочен план, посочва изданието. 

Все по-голям дял от бюджетите, предназначени за помощ на развиващи се страни, се пренасочва за мигрантите в Европа, сочат данни на ONE – една от неправителствените организации в сектора на развитие и миграцията.

През 2015 г. държавите, които са основни донори на помощи за развитие в света, са осигурили 131 млрд. долара, което представлява ръст от 7% спрямо 2014 г., сочи статистиката на организацията.

Като се приспаднат обаче 12-те млрд. долара, похарчени за бежанците, пристигнали в тези държави, ръстът на помощта за развитие се свива до 1,8% през 2015 г. спрямо 2014 г., отчита статистиката.

Заради бежанската криза бюджетите за подкрепа на развитието на седем европейски държави (Гърция, Швеция, Германия, Австрия, Холандия, Словакия и Словения) са се увеличили с над 20%. В Италия, Гърция и Швеция – държавите, които са най-тежко засегнати от бежанската криза в Европа, обаче половината от средствата за помощ и развитие са били похарчени за пристигащите бежанци.

Неправителствената организация разкритикува в доклада си дисбалансите при разпределението на средствата. В доклада например се посочва, че „Холандия е дала повече помощи на себе си за бежанците през 2015 г., отколкото на цяла Африка“.

Засега единствено Франция е обещала да увеличи бюджета си за помощи и развитие за трети страни, както и да го похарчи за тях. Според организацията обаче обещаното от президента Франсоа Оланд увеличение е невъзможно за изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
У когото е хляба у него е и ножа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още