IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: До края на 2016 г. ЕС и Япония ще имат споразумение за свободна търговия

В Европа нараства враждебното настроение срещу подобни споразумения

14:54 | 20.09.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заместник-председателят на Европейската Комисия Юрки Катайнен изрази увереност, че ЕС и Япония могат да постигнат споразумение за свободна търговия до края на годината, предаде Ройтерс.

Катайнен, който е на посещение в Токио, отбеляза, че все още има различия по защитените географски названия на продукти и по-конкретно правилата, свързващи селскостопански продукти, например Пармска шунка, с определен географски район, както и държавните поръчки в транспортния сектор, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В Европа нараства враждебното настроение срещу споразуменията за свободна търговия, тъй като според критиците им те ще причинят загуба на работни места и ще засилят различията в доходите. 

За някои хора е трудно да приемат свободната търговия, тъй като може да доведе до неравенство. Нашето мнение е, че колкото повече богатство има, толкова повече трябва да бъде поделяно, отбеляза Катайнен.

Той уточни, че е на посещение в Япония, за да се срещне с японски правителствени представители преди следващия кръг търговски преговори в Брюксел идната седмица.

Търговско споразумение може да добави от 0,6 до 0,8 процентни пункта към растежа на европейския брутен вътрешен продукт, допълни Катайнен.

Преговорите между ЕС и Япония по това споразумение вървят от март 2013 година и има опасения, че ако процесът се забави още, това може да доведе до загуба на инерция.

ЕС сключи всеобхватно търговско споразумение с Канада, но представители на някои европейски правителства се изказаха отрицателно за сделката, което поражда съмнение в способността на Европа да продължи с други подобни споразумения, предава още БТА.

Някои икономисти пък поставят под въпрос мотивацията на Япония за такова споразумение, тъй като правителството на премиера Шиндзо Абе поставя по-голям акцент върху търговското споразумение със САЩ и други страни от региона - Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
добра новина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
1. При всички случай ръстът в еврозоната е повече от жалък, % на растежа в Германия и Франция е много по-нисък от това2. Покупателната способност не се мери спрямо цените на компютрите и дрехите и храната, а спрямо стоки като горива, недвижими имоти, образование и здравеопазване, а всички тези са поскъпвани с темпо поне 3 пъти по-високо от ръста на доходите. В Германия например няма реален ръст на доходите от поне 25 години3. Няколко протеста от 100-на хил. организирани от крайно-леви популисти не са нещо сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Не си коректен в това, което си написал. 1. Ръстът в еврозоната през второто тримесечие на годишна база е 1.6%. 0.3% е растежът през второто тримесечие спрямо първото.2. Къде виждаш спад на покупателната способност на европейците и японците, като статистиката показва точно обратното?3. Съпротивата навсякъде в Европа срещу подобни споразумения е голяма. Не навсякъде обаче това се изразява с политически протест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Ами значи БВП на еврозоната расте с 0.3% на година, а това споразумение може да добави 0.8% на година, демек ръста на БВП ще скочи близо 4 пъти. Това е прекалено оптимистична оценка меко казано... И Япония и европейския съюз са в състояние на свиване на пазарите и спад на покупателната способност и това споразумение ще има нулев ефект върху икономическия ръст. Съпротивата срещу такива споразумения не е голяма, колкото и да е нараснала в последните години, но съпротивата срещу приема на бежанци е огромна и ще продължи да расте. Защо ли в Япония няма протестен вот срещу партията на премиера Шиндзо Абе, а в Германия има огромен протестен вот срещу меркел при положение, че политиката на тези партии е почти еднотипна. Колко бежанци прие Япония знаете ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още