IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС пред трудните въпроси за бъдещето след Brexit и проблемите с миграцията

Трябва да върнем надеждата в младите хора, декларираха лидери на общността преди началото на неформалната им среща в Братислава

12:55 | 16.09.16 г.
ЕС пред трудните въпроси за бъдещето след Brexit и проблемите с миграцията

Европейският съюз е изправен пред трудна ситуация след вота на британците за напускане на общността. На неформалната среща в Братислава лидерите на 27-те държави от ЕС, без участието на Великобритания, имат да обсъждат няколко важни въпроса.

Част от тях са свързани с бъдещето на общността след Brexit, а преди началото на разговорите всички, които се спряха да говорят с журналистите, отчетоха като важни теми и безопасността в ЕС и справянето с миграцията, както и възможностите за икономически растеж.

В Братислава лидерите на ЕС ще имат няколко важни приоритета за решаване, които определят бъдещето на Съюза, заяви пред журналисти президентът на Франция Франсоа Оланд малко преди началото на неформалната среща на лидерите на 27-те държави от общността. На разговорите в словашката столица няма да присъства представител на Великобритания.

На първо място това ще е защитата – на границите, на интересите – икономически и търговски, както и на ценностите и културата. Друга важна тема на разговорите ще бъде как да бъде върната надеждата в младите хора, категоричен беше още Оланд.

Безопасността и защитата на границите и мерки срещу тероризма също бяха посочени като основни точки за разговорите на лидерите от канцлера на Германия Ангела Меркел. Тя посочи, че трябва да бъдат давани повече възможности за развитие на младите хора в Европа, както и отбеляза важността на развитието на цифровата икономика в тази посока.

Цифровата икономика и фокус върху младите хора в ЕС бяха акценти и в годишната реч за състоянието на ЕС, произнесена преди дни от председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

Позитивни дебати, по време на които лидерите на ЕС трябва да изработят нова визия за Европа, пък очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас. Според него трябва да бъде изработена пътна карта на промяната. „Нуждаем се от социална Европа, растеж и заетост, перспективи за всички хора“, каза той.

По отношение на миграцията ЕС трябва да се справи с този проблем с хуманитарни методи, допълни гръцкият премиер.
„Това, което Европа не трябва да прави, е да продължава да ходи като сомнамбул в грешната посока“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още