IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа завършиха на червено

Върху настроенията натежа основно острият спад на цените на петрола

18:54 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси финишираха на червено във вторник, след като върху настроенията натежа острият спад на цените на петрола, a инвеститорите спекулираха кога Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти, съобщава CNBC.

След сесия без ясно изразена посока общоевропейският индекс STOXX 600 финишира с 15% надолу, разширявайки спада си след негативното начало на търговията в САЩ.

През последните сесии трейдърите следят внимателно изказванията на представители на Фед за сигнали за следващото повишение на лихвените проценти. Напоследък централните банкери сякаш по-скоро подкрепят увеличаване на лихвите, което накара пазарите да отчетат резки спадове миналата седмица и в понеделник.

Пазарите сега гледат към данните за продажбите на дребно в четвъртък, които ще бъдат най-важните преди Фед да се събере на 20 септември. Goldman Sachs намали залозите Фед да повиши лихвените проценти другата седмица, отбелязвайки липсата на ясна индикация, че комисията за определяне на паричната политика е готова за затягането ѝ.

Друг фактор, който явно ограничи доброто представяне на пазара във вторник бе петролът. Цените се понижиха рязко, след като Международната агенция по енергетика предупреди в последния си доклад, че пазарите ще трябва да изчакат „още малко“ преди пазарът на петрол да постигне отново баланс.

Брентът поевтиня до около 47,30 долара за барел, а американският суров петрол достигна дори по-ниски нива от 45,05 долара за барел. Вследствие на това двата сектори на суровините – на миннодобивните и на петролните компании, отчетоха спад от по 2%, като Anglo American и Tullow Oil приключиха почти на дъното на STOXX 600.

На корпоративния фронт акциите на Ocado се сринаха с над 13%, след като компанията предупреди, че наблюдава устойчив натиск върху маржа, който вероятно ще продължи в краткосрочен план.

Френската Air Liquide стартира увеличение на капитала за 3,3 млрд. евро, за да подкрепи финансирането си за придобиването на Airgas. Това вдигна цената на акциите ѝ с 5%.

Акциите на HSBC поевтиняха, след като Citigroup понижи оценката си за тях. Междувременно цената на акциите на Partners Group се изстреля нагоре с 9%, след като Helvea Baader Bank повиши целевата си цена за акциите ѝ. Решението дойде, след като компанията за управление на инвестиции отчете по-висока междинна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още