IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси изтриха по над 1%

Инвеститорите не успяха да загърбят страховете от евентуално повишение на лихвите в САЩ през септември

19:48 | 12.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси записаха категорични понижения в понеделник, след като инвеститорите не успяха да се отърсят напълно от притесненията от евентуално повишение на лихвения процент от американския Федерален резерв през септември, пише CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи сесията със спад от 0,95 на сто, заличавайки част от по-ранните загуби в понеделник.

Британският индекс FTSE 100 изтри 1,12%, френският CAC заличи 1,15%, а германският DAX загуби 1,34%.

На пазарите днес имаше значителни сътресения, като азиатските борси се оцветиха в червено след спада на американските индекси в петък, който беше най-големият от британския референдум за Brexit през юни насам, на фона на притесненията, че политиките на централните банки ще станат по-малко приспособителни.

Миналата седмица Европейската централна банка не предприе никакви допълнителни мерки, като запази паричната си политика непроменена. Решението разочарова инвеститорите в региона.

Същевременно инвеститорите следят коментарите на представители на Фед за сигнали за бъдещо повишаване на лихвите в САЩ. Напоследък във Фед преобладават настроенията в защита на затягане на паричната политика. В петък председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че има основание да се пристъпи към поетапно затягане на паричната политика.

Днес председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт призова за пореден път за сериозна дискусия за повишението на лихвените проценти в края на този месец.

Акциите на компаниите от сектора на суровините поевтиняха рязко през първата половина на сесията в Европа след спада на цената на петрола и вероятността за повишение на лихвите в САЩ, което би подкрепило долара. При затварянето на търговията цената на европейския сорт петрол Брент беше около 48,42 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол WTI - 46,35 долара.

На корпоративния фронт акциите на германската компания за комунални услуги E.ON поевтиняха с 14,77% в очакване на старта на търговията с книжа на нейното подразделение Uniper, което се отделя в самостоятелна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още