IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските фондови пазари се разочароваха от Марио Драги

Apple повлече надолу и европейския технологичен сектор

19:31 | 08.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На червена територия приключиха водещи индекси на европейските фондови пазари. Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази лихвата без промяна разочарова инвеститорите, пише CNBC.

В допълнение централната банка на еврозоната реши да не разширява своята програма за изкупуване на активи. Пазарите очакваха разширение на програмата, но това дори не е обсъждано на заседанието, каза президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференция.

Така паневропейският Stoxx 600 затвори при ниво от 349,32 пункта или понижение от 0,33%. Една от най-добре представилите се компании, част от индекса, беше Dixons Carphone. Акциите на компанията поскъпнаха с почти 4%, след като съобщи, че продажбите в последните седмици са в съзвучие с очакванията.

На дъното обаче е Pearson, чиито акции поевтиняха със 7,7 на сто.

Технологичният сектор в Европа приключи на червена територия, повлечен основно от Apple. Загуби записаха основните доставчици на американската компания, която вчера представи новия модел iPhone, безжични слушалки и новия си умен часовник.

Германският DAX също финишира със загуба. Един от водещите индекси на Франкфуртската фондова борса загуби 0,72% от стойността си и затвори при 10 672,29 пункта. За САС 40 спадът днес е от 0,34% до 4 542,2 пункта.

Със слабо повишение обаче затвори британският FTSE 100. Индексът се повиши с 0,18% до 6858,7 пункта. Лондонските инвеститори се фокусираха върху новината от предстоящо сливане между Micro Focus и Hewlett Packard. Акциите на Micro Focus поскъпнаха с почти 15 на сто.

Цената на петрола се повишава за четвърта поредна сесия. В САЩ резервите от петрол намаляват, а в същото време данните показват и голям ръст на вноса на петрол в Китай.

Така лекият суров петрол поскъпва с 1,6% до 46,22 долара за барел, пише Market Watch. Европейският сорт Brent се търгува с 1,3% по-скъпо до цена от 48,61 долара за барел.

Коментарите на Марио Драги оказаха влияние на валутните пазари. Стойността на еврото се повиши с 0,6% до 1,1307 долара, спрямо 1,1241 долара за едно евро в сряда.

Цената на златото се колебае между слаби ръстове и загуби. Към края на европейската сесия търговията се извършва при 1 350,30 долара за трой унция, което е ръст от минималните 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
еее супер марио и на тебе ли ти дрьпнаха шалтера пари нема деистваи и кво правим 4е падне *** ама се иска 4екане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още