IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бежанците на помощи в Германия се увеличават главоломно

Само през 2015 г. държавните разходи за помощи за мигранти са се увеличили повече от два пъти до почти 5,3 млрд. евро

15:31 | 06.09.16 г. 8
<p>
	Имигранти участват в курс по немски език в Берлин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Имигранти участват в курс по немски език в Берлин. Снимка: архив, Ройтерс

Броят на мигрантите, кандидатствали за социални помощи в Германия, се е увеличил със 169 процента през миналата година, показват статистически данни, цитирани от Ройтерс.

Според германската статистическа служба около 975 хил. имигранти са получавали помощи по силата на закона за помощите за кандидати за убежище в края на 2015 г. , предава БТА. Това е шестото поредно годишно увеличение. През 2014 г. броят им е бил 363 хил. души. 

Данните вероятно ще засилят още повече подкрепата за антиимигрантските групи като партията "Алтернатива за Германия", която се представи добре на местните избори през изминалите почивни дни.

Статистиката включва имигранти, които имат временно разрешение за пребиваване, и такива, които засега не могат да бъдат депортирани. Тя не обхваща хората с бежански статут или имащите право на убежище, които получават социални помощи, ако се нуждаят от подкрепа.

Данните показват, че през 2015 г., когато Германия прие над 1 млн. бежанци, държавните разходи за помощи за мигранти са се увеличили с около 120 процента достигайки почти 5,3 млрд. евро.

Мащабът на държавната помощ за мигрантите предизвиква недоволство у много германци, особено в по-бедните източни райони на страната. В събота обаче канцлерът Ангела Меркел подчерта, че правителството не е орязало помощите на никого, за да осигури подкрепа за бежанците.

Според статистиката две трети от получателите на помощите са дошли от Азия и Близкия изток, като половината от тях са от Сирия. Други 22 процента са от европейски страни като Албания, Сърбия, Черна гора и Македония, които са извън Европейския съюз, а 13 процента са от Африка.

Междувременно стана ясно, че Германия оказва все по-силен дипломатически натиск върху Брюксел да разреши връщането на нелегални имигранти в Гърция от другите държави от ЕС.

Прилагането на европейските правила, според които молбите на кандидатите за убежище се разглеждат в първата държава, през която те са влезли в Съюза, са временно спрени за Гърция, след като европейският съд установи, че условията, които им се предоставят не отговарят на европейските стандарти. От 2011 г. имигрантите, търсещи закрила, не се връщат в Гърция. Сега Германия иска да промени това и вътрешният министър на страната Томас де Мезиер прикани Гърция да бъде върната в системата.

Днес Еврокомисията коментира, че това няма противоречие с плана за преразпределяне на 160 хил. бежанци от Гърция и Италия в другите държави от съюза, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

В момента около 50 хил. имигранти в Гърция чакат да бъдат преместени в други държави от ЕС. ЕК подчертава, че продължава да оказва съдействие на Атина да се върне към стандартите, заложени в споразумението за убежището от Дъблин до края на годината. Доклад за напредъка на страната по този въпрос ще бъде представен този месец, коментира говорителят на Комисията Наташа Бертауд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Е, какво искат още тея германци? Меркел каза, че помощите не са взети от германците. Очевидно помощите падат от небето. 5.3 милиарда евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
По-добре да ги бяха давали за български, полски и дори украински мигранти вместо на мързеливи ислямски фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
Сега дойчо ще почне да бачка като улав и за арабелите, а те ще режат и ще *** на воля със социалните помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
Сега дойчо ще почне да бачка като улав и за арабелите, а те ще режат и ще *** на воля със социалните помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Ако Берлин продължава да натиска за квотното разпределение, това само може да ускори разпада на Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Според германската статистическа служба около 975 хиляди мигранти са получавали помощи ...---------------------------------------Пак непълна статистика. За да можем да оценим какво реално е положението би следвало да ни кажете и колцина от тях са си намерили работа през това време. Защото според една друга статия става дума за двуцефрено число. В смисъл, че са много под 100 човека. Това, което искам да кажа е, че сравнявайки двете цифри положението е повече от трагично. А и как ли би могло да е по друг начин, след като "мигрантите" са хора, прекарали целият си живот практически без да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още