IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателната лихва стигна до частните вложители в малка германска банкa

Кооперативната спестовна банка на Raiffeisen в Гмунд ам Тегернзее е съвсем малка и въвежда отрицателна лихва върху депозитите само на заможни клиенти

10:27 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе отрицателна депозитна лихва преди две година, малцина смятаха, че ще се стигне толкова далеч. През тази седмица кооперативната спестовна банка в баварското градче Гмунд ам Тегернзее с население 5 767 души обяви, че ще налага такса върху депозитите на вложителите. От септември за спестявания над 100 хил. eвро кооперативната спестовна банка на Raiffeisen ще взима по 0,4% - нивото на сегашната отрицателна депозитна лихва на ЕЦБ, посочва Bloomberg.

„При бизнес клиентите ни имаше отрицателна лихва известно време, така че защо трябва да е различно при частните индивидуални вложители с високи баланси“, пише Йозеф Паул, член на Борда на директорите на банката. „От днешна гледна точка изглежда, че таксата върху депозитите няма да бъде наложена върху вложителите с по-ниски спестявания“, допълва той.

Кооперативната спестовна банка на Raiffeisen в Гмунд ам Тегернзее е съвсем малка и въвежда отрицателна лихва върху депозитите само на заможни клиенти, като засегнатите ще бъдат по-малко от 140 души. Но по принцип отрицателната депозитна лихва трябваше да окуражи разходите и инвестициите в еврозоната, а не да наказва депозитите на богатите баварци. Говорител на ЕЦБ във Франкфурт е отказал коментар.

Когато представи отрицателната депозитна лихва през юни 2014 г., президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че „мярката е за банките, не за хората“. „Ако банките решат да прехвърлят това към вложителите, това е тяхно решение“, призна тогава той.

Оттогава до днес депозитната лихва беше понижена още – от -0,1 до -0,4%. Централните банкери твърдят, че няма сериозни негативни последици като например вложители да теглят спестяванията си и да ги пренасочват.

Но банките в Европа негодуват, а и ЕЦБ призна, че отрицателната лихва потиска печалбите им. Някои вече таксуват корпоративни клиенти с големи депозити. Германската централна банка изчисли през миналата година, че средата на ниски лихви може да понижи печалбите преди облагане с данъци на германските банки с 25% до 2019 г.

Само преди две седмица Беноа Кьоре, който членува в борда на ЕЦБ, заяви, че частните клиенти остават със своите банки заради сигналите, че няма да бъдат „наказани“ за спестяванията си. „Депозитите и на домакинствата, и на нефинансовите корпорации растат през последните две години с темп, сходен с този преди ерата на отрицателните лихви“, каза той на 28 юли.

Дали Кьоре е прави и случаят с Гмунд ам Тегернзее е просто изключение вероятно зависи от това как банките в Германия а и другаде реагират на това табу, а именно да таксуват частните си клиенти. Според Асоциацията на германските банки други кредитори няма да последват спестовната банка в малкото баварско градче. Председателят Михаел Кемер посочва, че конкуренцията между банките и спестовните банки в Германия е особено висока. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още