IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бомбени заплахи са отправени към два самолета, кацнали на летище "Завентем"*

Пилотите са получили заплахите малко преди кацането, пасажерите са изведени, взривни устройства не са открити след проверка

22:18 | 10.08.16 г.
<p>
	На 22 март т.г. на летище &quot;Завентем&quot; край Брюксел избухнаха две експлозии. Третата беше на метростанция &quot;Малбек&quot; в града. Летището остана затворено за няколко седмици след атентатите. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

На 22 март т.г. на летище "Завентем" край Брюксел избухнаха две експлозии. Третата беше на метростанция "Малбек" в града. Летището остана затворено за няколко седмици след атентатите. Снимка: архив, Ройтерс

Бомбени заплахи са отправени срещу два самолета, които са кацнали на летище “Завентем” край Брюксел, предаде Ройтерс, като се позова на белгийската телевизия ВРТ. На летището, където през март имаше терористичен атентат, е обявена тревога, допълва информационната агенция, цитирана от БТА.

Говорител на федералната прокуратура заяви, че заради информацията за бомбените заплахи са взети допълнителни мерки за сигурност. Белгийски медии съобщават, че някои от полетите са били отклонени към други летища заради бомбените заплахи срещу двата самолета.

Репортер на белгийска телевизия се намира в единия от двата самолета, пътуващ от Осло за Брюксел. В Twitter той пише, че пилотът на машината е получил заплаха за бомба, след което пътниците са били информирани за заплахата. Машината е кацнала безпроблемно. Пътниците в нея е трябвало да изкачат 10 минути, преди да могат да я напуснат.

Подобен сценарий се е развил и в другия самолет. Пасажерите също са напуснали машината. Пилотите са подали информацията до въздушния контрол на летището. 

След проверка на машините взривни устройства не са открити. 

Междувременно Университетът в американския щат Мериленд публикува изследване, според което между 2002 и 2015 г. групировката "Ислямска държава", включително предшествалите я и свързани с нея организации и вдъхновени от нея лица, е извършила над 4 900 нападения по света, отнемайки живота на повече от 33 хил. души. Според изчисленията, публикувани от консорциума “Изследване на тероризма и на ответните мерки” към университета, това се равнява на 13 процента от всички терористични актове по света в този период и на 26 процента от убитите.

Изследователите са връщат назад до октомври 2002 г., когато американският дипломат Лорънс Фоли беше убит в Йордания от малка екстремистка групировка, оглавена от Абу Мусаб аз Заркауи. Това според тях е първият терористичен акт на организацията, която се разрасна, за да се превърне през 2013 г. в структурата, известна днес с името "Ислямска държава".

При нейни нападения или акции на вдъхновили се от нея терористи са били ранени около 41 хил. души. Тя е замесена също в отвличането на повече от 11 хил. души, посочва се изследването.

Между октомври 2002 г. и април 2013 г. двете групировки, предшествали “Ислямска държава” – “Ал Каида” в Ирак и “Ислямска държава в Ирак”, са извършили почти всички нападения на иракска територия (95 процента от тях), показват още данните.

От май 2013 г. до края на същата година “Ислямска държава” е извършвала средно 46 атаки на месец. Броят им се увеличава през 2014 г. на 106 атаки на месец, а през 2015 г. достига 102 атаки на месец. Най-кървавата атака, според изследването, е от юни 2014 г. в Ирак, когато 1 600 иракски новобранци бяха отвлечени в Тикрит. Почти всички бяха убити. В 80 процента от случаите нападенията са извършени с помощта на експлозиви, а в 16 процента от случаите само с огнестрелни оръжия.

Държавният департамент на САЩ осъди престъпленията на терористичната групировка срещу християнските, шиитските и язидските малцинства. В годишния си доклад за религиозните свободи по света Вашингтон ги определя като “геноцид”.

”Ислямска държава” продължава да следва варварската си стратегия, която държавният секретар Джон Кери окачестви като геноцид срещу язиди, християни, шиити и други уязвими общности на териториите, които ислямистите контролират”, посочва Държавният департамент в панорамата на религиозните свободи през 2015 г. в близо 200 страни.

Ислямистката въоръжена организация продължава да контролира обширни територии в Ирак и Сирия. Джихадистите са отговорни за варварски актове като масови убийства, изтезания, поробване на хора, изнасилвания и други сексуални престъпления срещу религиозни и етнически малцинства, казва се в доклада.

Групировки като “Ислямска държава” и нигерийската "Боко харам" продължават да се нареждат сред най-зловещите извършители на посегателства срещу религиозната свобода по света, посочва американската дипломация.

Критиките на Държавния департамент засягат и политиката на отделните страни относно религиозните свободи. Почти няма страна, която да е пощадена от тези критики. На очи обаче се набива едно изключение – самите САЩ, където кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп продължава с антимюсюлманските си изказвания, отбелязва АФП.

Саудитска Арабия - съюзник на САЩ, ръководен според принципите на уахабизма (строга версия на исляма), е разкритикувана в доклада за това, че осъжда на смърт, на затвор или на бичуване хора, обвинени във вероотстъпничество и богохулство, като например блогъра Раиф Бадауи.

Шиитският съперник на Рияд - Иран, който няма дипломатически отношения с Вашингтон, е порицан за подтискане на сунитското и християнското малцинство. За Паки​стан и Афганистан САЩ изразяват притеснения от увеличаването на броя на така наречените случаи на "богохулство" и "обиди" към Корана и пророка Мохамед. Случаите понякога завършват с убийствата на обвинените.

В Китай, който редовно е подлаган на критики от САЩ за състоянието на правата на човека и религиозните свободи, Държавният департамент продължава да осъжда арестите на правозащитници и на християнски активисти, както и разрушаването на католически и протестантски църкви.

Не е забравена и Европа. В сравнение с предишния доклад за 2014 г. САЩ наблягат по-малко на антисемитизма и ислямофобията на Стария континент. Те обаче не одобряват "християнските ценности", които претендира да защитава Унгария. САЩ порицават и факта, че Братислава определи мюсюлманските бежанци като "потенциална заплаха за сигурността на Словакия". 

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още