IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизъм обхвана европейските пазари

Решенията на централните банки и цените на петрола са във фокуса на инвеститорите

19:34 | 10.08.16 г.
Песимизъм обхвана европейските пазари

С понижение на водещите индекси, с изключение на FTSE 100, приключи сесията на европейските пазари заради спада на цените на петрола и серията разочароващи корпоративни отчети.

Регионалният Stoxx Europe 600 отчете спад от 0,2% до 343 пункта. В края на сесията в Германия DAX 30 се понижи с 0,39% до 10 650 пункта, а във Франция САС 40 изтри 0,36% до 4 452 пункта. Британският водещ индекс FTSE 100 добави 0,22% до 6 866 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отписа 0,08% до 8 658 пункта.

Отделните сектори в състава на общоевропейския индекс записаха смесена сесия с превес на спадовете. Единствено застрахователните компании и банките преодоляха негативния тренд и отчетоха ръстове в днешната сесия.

Сезонът на отчетите вече влияе не толкова върху пазара като цяло, а върху отделни акции, коментират анализатори. Цените на петрола обаче и решенията на централните банки продължават да поддържат напрежение на пазарите.

Търговията с петрол преминава през променлива сесия в момента. Фючърсите обърнаха спадовете по време на търговията на стоковата борса в Ню Йорк, след като американската Агенция за енергийна информация отчете ръст на запасите от черно злато със само 1,1 млн. барела до 523,6 млн. барела и спад на запасите от бензин с 2,8 млн. барела.

Същевременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предупреди, че свръхпредлагането на пазарите ще се задържи на фона на забавящото се търсене.

В европейската сесия лекият американски суров петрол приключи с понижение на цената до 41,94 долара, а сортът Брент – до 44,17 долара.

Централната банка на Великобритания също попадна във фокуса на вниманието в днешната сесия заради провала на самия старт на програмата й за изкупуване на активи. Институцията не успя да постигне целта си за изкупуване на активи на стойност 1,17 млрд. паунда с 52 млн. паунда във втория ден от стартирането на програмата.

Британският паунд отстъпи от достигнатите върхови стойност и на практика остана без промяна спрямо долара на ниво от 1,3001 долара за 1 лира по време на сесията в Лондон.

Най-губещата компания в състава на регионалния индекс днес беше датската Novozymes, която изтри почти 12 на сто от пазарната си оценка. Компанията за биотехнологии днес намали прогнозата си за продажбите през годината, след като обяви печалба под прогнозите на пазара.

Германската E.ON също се нареди сред губещите заради разширените загуби. Акциите на компанията поевтиняха с почти 8 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още