IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канцлерът на Австрия иска ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство

Ако Турция се присъедини към Европейското икономическо пространство, това ще предизвика „масови икономически катаклизми“ в блока, предупреждава той

11:25 | 04.08.16 г. 5
<p>
	Канцлерът на Австрия Кристиан Керн. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн. Снимка: архив, Ройтерс

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн призова Европейският съюз (ЕС) да прекрати преговорите за членство с Турция заради чистката в страната след неуспешния опит за преврат, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Дългогодишните опити на Турция да се присъедини към ЕС удариха на камък заради намерението на властите в страната да върнат смъртното наказание. Това е в противоречие с европейското законодателство и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер вече предупреди, че ще доведе до незабавно прекратяване на преговорите.

„Трябва да приемем реалността: преговорите за членство в момента са като научна фантастика. Всички знаем, че демократичните стандарти в Турция са достатъчни, за да оправдаят присъединяването ѝ към ЕС“, коментира Керн.

Австрийският канцлер допълни пред телевизия ORF, че иска да започна дискусия на Съвета на ЕС, който ще заседава на 16 септември. Според него турската икономика също е под средното равнище за ЕС, като страната изостава сериозно от изискванията за присъединяване към съюза.

Керн предупреждава, че ако Турция се присъедини към Европейското икономическо пространство, това ще предизвика „масови икономически катаклизми“ в блока, който и без това се затруднява да се справи с разширяването си в Централна и Източна Европа.

Според него ЕС трябва да търси други начини, за да подкрепи икономиката на Турция в приближаването ѝ към европейските стандарти. „Страната остава важен партньор по отношение на сигурността и интеграцията в светлината на бежанската криза“, подчертава той.

Изданието припомня, че през март Турция и ЕС подписаха споразумение за ограничаване на бежанската вълна към Европа в замяна на допълнителна финансова подкрепа и отмяна на визите за турските граждани. В споразумението беше заложена и реадмисия на нелегални имигранти от гръцките острови към Турция, която обаче се изпълнява изключително мудно.

Керн посочва, че не вярва спирането на преговорите за членство в ЕС с Турция да се отрази по някакъв начин на споразумението за бежанците. „От икономическа гледна точка сме по-добре поставени и Турция зависи от нас“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Е ти нали се сещаш , че тая аванта все пак няма да е безкрайна...безкраен ше е керванът , кафявият !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Да бе, те тия кафевите да не са слепи. Те ако останат тука от глад ще умрат. Хората искат у немско, на социалки, където парите растат по дърветата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
От тия къчове дето си мятат Европа и Турция , ше го отнесе мулето България...ше станем една огромна "чакалня" за прииждащия от Африка и Азиякафяв поток от инженери и лекари . Като им засмърди още малко , особено като изпратят и бабиерата , швабите също тихом мълком ше инвестират некой леф във вечно корумпираните български управляващи и ето ви го Булгаристана - ефтиния заден двор на Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още