IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Превратът в Турция е плод на задълбочаващото се противопоставяне в обществото

Според проф. Баева това е изключително лоша нощ, която ще се отрази върху българската политика

16:18 | 16.07.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

От 2013 година Турция е в дълбок граждански конфликт - бунтът на европейски мислещата либерална интелигенция срещу ясно изразения авторитарен режим на президента Реджеп Ердоган. Това, което стана тази нощ, показва колко дълбоко разделено е турското общество.

Така професор Искра Баева коментира събитията от миналата нощ пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"В никакъв случай не може да бъде подкрепен военен преврат. В една демократична държава политическите въпроси трябва да се решават по демократичен начин с изборната бюлетина", категорична е Баева. По думите й този преврат не е случаен.

"Това е плод на задълбочаващото се противопоставяне в турското общество. Затова има толкова жертви. Ако това беше просто военен преврат и нямаше противодействие в обществото, вероятно всичко щеше да е свършило", посочи тя.



"Това е изключително лоша нощ и за България. Не може да има военен преврат в една голяма и важна за  страната ни съседна държава и това да не се отрази върху българската политика. На мен ми се струва, че парламентарната демокрация започна да се пропуква. Все повече и повече заемат връх популистки движения, които си служат със средствата на авторитаризма", заяви доц. Баева.

Тя твърди, че Европа и ръководството на НАТО подкрепят стабилизацията на Турция, но да има военен преврат в "такава важна и голяма държава, кандидатка за ЕС", е много лошо свидетелство за Евросъюза.

По думите на доц. Баева този опит за преврат се различава с предишните по това, че е неуспешен. "Армията просто беше голямата сила в Турция. Тя беше унищожена от Ердоган", посочи тя.

"ЕС носи вина за нестабилността в Турция, тъй като дълго време европейските власти в Брюксел си затваряха очите и за ислямизацията, и за авторитарните похвати на Ердоган и в момента плащаме цената", категорична е Искра Баева. "Това, което става в Турция показва колко опасен беше опитът на развития Запад да формира останалата част на света по свой образ и подобие, по демократичен начин. Демокрацията е родена в Европа, тя би трябвало да бъде поискана от обществото, а не да бъде налагана."

По думите й опитът за европеизация на Турция, като че ли виждаме, че завършва с неуспех.

"Политическата криза няма да приключи, тя ще се задълбочи. Конфликтът между властта и армията се превръща в граждански конфликт", каза още тя.

На въпрос кой е Фетхуллах Гюлен, доц. Баева поясни, че "това е ислямистки лидер, който отдавна изразява несъгласие със светския характер на Турция."

"Турция на Кемал Ататюрк дълги години беше единствената държава с ислямско вероизповедание, но беше светска държава. До голяма степен тя беше защитата на България пред войнстващия ислям. Сега обаче с тази пълзяща ислямизация на Турция мисля, че нещата не изглеждат добре и за България", коментира Баева.

Тя очаква задълбочаване и на вътрешната криза, и на гражданското противопоставяне в Турция.

"Победата ще бъде на страната на Ердоган, защото той разполага с властовите структури, но на мен ми се струва, че неуспехът на преврата ще затвърди желанието на турския президент да ускори ислямизацията на държавата, което не е добре за България", посочи доц. Баева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
...хомосексуалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Варяг
преди 8 години
По полека с дрогата бе човек ще си докараш някой инфаркт или инсулт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"Нещо се промени от как султана клекна пред Путин ..."Ето го ключът от палатката ! Понеже на америка не и трябват мирни взаимоотношения на Русия със съседите и , ами война на всяка цена !Ако примерно от Балтика до Черно море всички успокоят топката , ония отвъд блатото ше изперкат съвсем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
До вчера не беше диктатор за "анализаторите от запад"! Избиваше кюрди хвърляше недоволните от режима му по затвори, финансираше и подпомагаше по всички начини ИД , но запада си траеше. Нещо се промени от как султана клекна пред Путин и ....... . Днес заключението е КАТЕГОРИЧНО! Диктатор е! Марш! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
"...бунтът на европейски мислещата либерална интелигенция срещу ясно изразения авторитарен режим на президента Реджеп Ердоган. Това, което стана тази нощ, показва колко дълбоко разделено е турското общество...."===Айдеее почна се старата позната песничка за добрите и лошите! Какво тук значи някакъв си "ОСНОВЕН ЗАКОНили Конституция/ ! ха ха ха Интересно обаче съвпадение с други подобни събития напоследък:"Военните са получавали заповеди от американския щат Пенсилвания.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
И аз така си помислех само ЕС ще е виновен.Ако може да стане авторитарен като самия Ердоган, и всичко ще се оправи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още