IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главният икономист на АЦБ: Нужен ни е чук, за да стабилизираме икономиката

Анди Холдейн заяви, че подкрепя облекчаването на паричната политика

16:25 | 15.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) подкрепя подход, включващ "парен чук" за стабилизиране на икономиката след Brexit, след като призна, че безработицата може да се повиши, съобщава ВВС.

В свое изказване Анди Холдейн подкрепи облекчаването на паричната политика. Той каза, че то трябва да бъде „въведено своевременно, но и със сила“, добавяйки, че „под своевременно имам предвид следващия месец“.

Вчера банката запази основния си лихвен процент без промяна на равнище от 0,5% - ниво, поддържано от март 2009 г. насам.

В протокола от срещата на Комисията по парична политика, на която е член Холдейн, се казва: „Повечето членове на комисията очакват паричната политика да бъде разхлабена през август. Точният размер и характер на стимулиращите мерки ще бъдат определени при прогнозите и доклада за инфлацията през август“.

На 30 юни Холдейн каза, че има доказателства, че компаниите забавят както наемането на нови хора, така и инвестициите. Тогава той заяви: „Няма усещане за драстично орязване, но има силно усещане за леки съкращения“.

Той призна и че има риск нивото на безработицата „може би“ да се увеличи.

Коментирайки нуждата от действия за стабилизиране на икономиката, Холдейн заяви днес: „Казано иначе, по-скоро бих поел риска да взема парен чук, за да разбия орехче, отколкото да взема миниатюрно геоложко чукче, за да си изкопая тунел от затвора, както направи Анди в „Изкуплението Шоушенк“. И да, знам, че Анди в крайна сметка избяга, но му отне 20 години. Комисията за парична политика няма този „лукс“.

Спадът на паунда спрямо долара може да осигури стимули за британския износ и да помогне да се подкрепи инфлацията, за да постигне и дори задмине целта на АЦБ от 2%, смята още Холдейн.

Той подчерта, че Brexit няма да повтори финансовата криза. Според него „ситуацията днес е много по-различна. Британската банкова система, от гледна точка на мащаба, е по-добре капитализирана и по-ликвидна оттогава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Общият им дълг е около 500% спрямо БВП - ша са опраят ама не се знае кога тоест дали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"...капитализирана и по-ликвидна оттогава..." и по-свързана и корелирана с глобалната, която е пред рецесия.а парния чук, май ще е хеликоптер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още