IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: В третата спасителна програма има болезнени компромиси

Правителството на СИРИЗА предложи промени, които ще предизвикат истинско сътресение в политическия живот в страната

11:46 | 15.07.16 г.
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Третата спасителна програма за Гърция „без съмнение съдържа някои болезнени компромиси“, призна гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за местната телевизия Skai, пише „Катимерини“.

Точно преди година Ципрас се отметна от своите предизборни обещания да сложи край на споразуменията с кредиторите, които настояват за нови икономии. Вместо това той подписа третата програма, предвиждаща отпускането на 86 млрд. евро, но срещу строги реформи в чувствителни сектори. Новото споразумение с кредиторите предвижда и стриктен план за приватизация, който правителството на СИРИЗА прие и вече изпълнява, макар и преди това да спря търговете, организирани от техните предшественици.

Година по-късно премиерът, спечелил нов мандат да управлява Гърция след предсрочни избори през есента, признава за направените грешки при преговорите с кредиторите. Ципрас призна още и за съществуването на план за излизане на страната от еврозоната, но посочи, че той е бил само за извънредна ситуация.

Гръцкият премиер отрече, че правителството му е планирало въвеждането на нова валута в страната и допълни, че ако този план е бил задействан, Гърция е щяла да бъде „провалена държава“.

В своето интервю Алексис Ципрас защитава и плановете на второто си правителство да промени съществено политическата система в страната. Той внесе в парламента предложение за промяна на избирателното право, което в момента предвижда „бонус“ от 50 депутатски места за партията, спечелила първото място в изборите.

Вместо това СИРИЗА предлага пропорционално разпределение на гласовете. Анализатори вече разкритикуваха тези планове с коментарите, че това ще доведе до истински хаос в страната. При това положение трудно ще бъдат съставяни относително стабилни кабинети, а в парламента ще влязат и някои екзотични партии.

За Ципрас обаче стъпката е нужна и е точно навреме – през миналата година неговото правителство е отделило цялата си енергия на преговорите с кредиторите и сега е време да се обърне внимание на важни реформи в страната. Той призова останалите политически партии в гръцкия парламент да подкрепят идеята му за промяна и посочи, че противното би означавало „демократически гаф“ и „политическо самоубийство“.

За да бъде одобрено предложението, правителството се нуждае от 200 гласа, а коалиционните партньори СИРИЗА и ANEL имат само 153-ма депутати в парламента. Някои от политическите партии вече изразиха подкрепата си, но основната опозиция „Неа демократиа“ остро разкритикува плановете на управляващите. Според лидера на партията Кириакос Мицотакис с тази промяна СИРИЗА се опитва да запази властта си по-дълго.

Анализаторите коментират, че без допълнителните депутатски места Ципрас ще гарантира ролята на партията, а и на себе си, оттук нататък в политическия живот на Гърция. Друг „бонус“ за него е и вероятността от разцепление в „Неа демократиа“ по повод това предложение.

Промяната в изборните правила ще бъде гласувана на 20 юли. Предложението вече получи одобрението на парламентарните комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още