IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха сесията предимно с понижения

Инвеститорите са в очакване на смяната на властта във Великобритания

19:45 | 13.07.16 г.
Европейските акции приключиха сесията предимно с понижения

Европейските акции приключиха предимно с понижения днешната сесия, въпреки очакванията за допълнителни стимули от централните банки, съобщава CNBC.

Инвеститорите се отдръпнаха от пазара и заради смяната на властта във Великобритания. Тази вечер Тереза Мей ще поеме премиерския пост от Дейвид Камерън и всички са в очакване как тя ще стартира преговорите с Брюксел за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Регионалният Stoxx Europe 600 изтри 0,13% до 335 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 0,33% до 9 930 пункта, а във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,15% до 6 670 пункта. От водещите индекси единствено CAC 40 във Франция записа ръст от 0,09% до 4 335 пункта.

Водещият италиански индекс FTSE MIB отписа 1,15% до 16 527 пункта, а испанският IBEX спадна с почти 0,4% до 8 473 пункта.

Инвеститорите очакват централните банки по света да стартират нов кръг от парични стимули, включително и намаляване на основната лихва във Великобритания.

Още не е ясно кога Тереза Мей смята да задейства чл. 50 от Договора за Лисабон, който регламентира процедурата за напускане на ЕС. Тя вече даде сигнал, че това може да стане и в края на 2017 г., след изборите в Германия и Франция.

Акциите на търговеца на луксозни стоки Burberry се наредиха в групата на най-поскъпващите книжа в днешната сесия с ръст от 6,3%, въпреки че компанията отчете, че приходите от продажби са останали без промяна за второто тримесечие.

Същевременно Steinhoff обяви, че придобива британският бюджетен търговец Poundland за малко под 600 млн. паунда (794 млн. долара). След новината акциите на британската компания скочиха с 12,6%.

Airbus свива производството на модела A380, който не успява да намери нови клиенти, заради което акциите на производителя на самолети поевтиняха с 1,7%.

Пазарната оценка на Nokia обаче се увеличи с почти 5%, след като компанията съобщи, че удължава патентната си сделка със Samsung.

Италианските банки остават във фокуса на инвеститорите. Финансовият министър на страната Пиер Карло Падоан се опита да успокои пазарите, като коментира, че банковият сектор е “солиден” и засега няма нужда от рекапитализация, въпреки размера на проблемните кредити в системата.

В резултат акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena поскъпнаха с 5,4%. Подкрепа на акциите оказа и новината, че JP Morgan вероятно ще се занимава с продажбата на портфейла от проблемни кредити на банката, оценяван на приблизително 10 млрд. евро.

Акциите на Unicredit приключиха сесията с ръст от почти 4%, след като банката обяви, че е продала миноритарни дялове в две свои подразделения – 10% от полската банка Pekao и 10% от подразделението за интернет банкиране Fineco. Кредиторът е получил общо 1,1 млрд. евро от сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още