IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобрените нагласи доведоха до ръстове на европейските борси

Британският паунд поскъпна с най-рязък темп от времето преди референдума

19:17 | 12.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на европейските фондови борси приключиха търговията във вторник с повишения. Нагласите на пазарите се подобриха заради предстоящото встъпване в длъжност в сряда на Тереза Мей като премиер на Великобритания, посочи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,2%.

Британският паунд поскъпна с най-рязък темп от времето преди референдума и към 19:00 часа българско време се обменя за 1,3242 долара.

„Паундът повежда подновения апетит за риск, тъй като един елемент от политическата несигурност беше елиминиран“, казва Марк Чандлър, анализатор от BBH.

Акциите на британските строителни фирми и банки поскъпнаха. При Taylor Wimpey повишението беше 3,2%, а при Barratt Developments – 2,8 на сто. Инвестиционната банка Barclays записа ръст от 1,8%.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни отговаряше на въпросите на депутати във вторник и отхвърли обвиненията, че независимостта на банката е била компрометирана, когато той и екипът му са отправяли предупреждения за сериозните последици от Brexit.

Най-добре представящите се акции бяха тези на автомобилните производители. Daimler затвори сесията с 4,4% ръст, след като публикува стабилен отчет за второто тримесечие. Категорични ръстове имаше и при Peugeot, BMW и Renault.

Едно от най-незадоволителните представяния беше на норвежката банка DNB, която финишира със спад от 7,6% в цената на акциите си, след като предупреди за по-големи загуби през 2016 г. заради ниските цени на петрола.

Министрите на финансите в еврозоната подкрепиха стартирането на наказателна процедура срещу Испания и Португалия заради неспазване на фискалните правила в Европейския съюз.

Италианските банки се представиха по-добре в сравнение с конкурентите си, като UniCredit затвори с над 13%. Банката успешно листна 10% от онлайн инвестиционния си посредник FinecoBank при 5,40 евро на акция и набра 328 милиона евро.

Повишението при UniCredit насърчи и акциите на Mediobanca, UBI Banca и Intesa Sanpaolo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още