IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси устояха на спада на цените на петрола

Британският FTSE 100 добави 1,1%, а фокусираният върху вътрешния пазар FTSE 250 скочи с около 1,5%

19:50 | 07.07.16 г.
Европейските индекси устояха на спада на цените на петрола

Европейските индекси записаха значителни повишения в четвъртък, след като инвеститорите загърбиха опасенията, породени от подновения спад на цените на петрола, и насочиха вниманието си към предстоящия доклад за трудовия пазар в САЩ, който трябва да бъде оповестен в петък, предаде CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 нарасна с 1,05 на сто.

Британският FTSE 100 добави 1,1%, докато фокусираният върху вътрешния пазар индекс FTSE 250 скочи с около 1,5%. Френският CAC се повиши с 0,8 на сто, а германският DAX нарасна с 0,5 на сто.

През по-голямата част от сесията инвеститорите в Европа бяха под влиянието на стенограмата от срещата на американския Федерален резерв през юни и в очакване на доклада за трудовия пазар в САЩ в петък. Централните банкери от Фед коментират, че е благоразумно да се изчакат повече данни и резултатите от британския референдум за излизане от ЕС, преди да се вземе решение за повишаване на лихвите. Те посочват и забавянето в темповете на създаване на заетост като причина за запазване на лихвите без промяна миналия месец, сочи стенограмата, публикувана в сряда.

Ключово влияние върху пазарите ще окажат данните за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в петък - инвеститорите очакват да разберат от тях дали разочароващите данни за май са били аномалия, или не.

Надеждите, че британският вот за излизане от ЕС може за предизвика допълнително облекчаване на политиките на централните банки по света, или поне да отложи повишаването на лихвените проценти в САЩ, се считат за основен фактор за положителните пазарни настроения.

Цената на петрола обърна възходящото си движение и записа рязко понижение в края на сесията в Европа. Цените потънаха, след като данните на Американската енергийна информационна администрация (EIA) разкриха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,2 млн. барела през миналата седмица, далеч по-слабо понижение от отчетеното от Американския петролен институт (API).

Цените на Брента и американския лек суров петрол паднаха до съответно 47,78 долара и 46,48 долара за барел при края на търговията в Европа.

На валутния фронт британският паунд записа силен ръст спрямо долара в четвъртък, след като падна до ново 31-годишно дъно в сряда. Въпреки това при приключването на търговията в Европа той се търгуваше почти без изменение на ниво от 1,2930 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още