IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще се придържа към плановете за балансиран бюджет въпреки Brexit

С намерения бавно да повишава държавните разходи без да трупа нетен дълг до 2020 г. кабинетът на Меркел иска да отправи послание за надеждност

09:35 | 07.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на финансите Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство че ще се придържа към плановете си за балансиран бюджет през следващите четири години, въпреки изненадващото решение на мнозинството британци страната им да излезе от Европейския съюз (ЕС), коментира министърът на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от агенция Ройтерс.

С намерения бавно да повишава държавните разходи без да трупа нетен дълг до 2020 г. кабинетът на канцлера Ангела Меркел иска да отправи послание за „надеждност и последователност“ след референдума във Великобритания.

Германският подход се различава от този на Великобритания, където министърът на финансите Джордж Озбърн заяви, че се отказва от целта за балансиран бюджет през 2020 г.

„Германия остава надеждна. Подсилваме способността на държавата да действа, като се справя без нови дългове“, казва Шойбле. Той допълва, че правителството повишава разходите за инфраструктура, сигурност и интеграция на имигранти.

Берлин успява да увеличава разходите без да трупа нов нетен дълг благодарение на данъчните приходи от рекордно високата заетост и ултраевтиното финансиране на дълговете, което пък е подпомогнато от паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочва Ройтерс.

До 2020 г. властите в Берлин очакват да понижат публичния дълг до под 60% от БВП за пръв път от 2002 г. По този начин те ще изпълнят и критериите, заложени в Пакта за стабилност и растеж на ЕС.

Долната камара на парламента – Бундестагът, ще гласува бюджета на страната през ноември.

Притокът на над 1 млн. имигранти през миналата година повдигна въпроси за това дали правителството ще може да ги интегрира без да застраши балансирания бюджет. Властите в Германия обаче успяха да избегнат дефицита и заделиха 77,5 млрд. евро до 2020 г. за приемане на имигранти и справяне с причините за миграцията към Европа.

Коалицията на Меркел е обект на критика и в Германия, и в чужбина, че държи на балансиран бюджет, а не инвестира повече в бъдещето. Шойбле посочи в сряда, че бюджетните планове не означават излишни ограничения.

През следващата година Берлин планира да повиши държавните разходи с 3,7 на сто до 328,7 млрд. евро. Министърът на финансите посочва още, че балансираният бюджет трябва да увери потребителите, че няма да се вдигат данъци. По този начин ще се подсили вътрешната икономика, така че да устои на шокове вследствие на Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Ройтерс:"Берлин успява да увеличава разходите без да трупа нов нетен дълг благодарение на .......УЛТРАЕВТИНОТО ФИНАНСИРАНЕ, което е подпомогнато от паричната политика на ЕЦБ"Къде го това УЛТРАЕВТИНО ФИНАНСИРАНЕ на българския бюджет и на българското правителство което работи в състояние на ВАЛУТЕН БОРД и оцелява теглейки заеми с ЛИХВИ достигащи до 10% ?!Европейския съюз не е нищо друго освен ДОЙЧЕ ЮБЕР АЛЕС!РАЗБРАХА ГО АНГЛИЧАНИТЕ, предстои да го разберат и ИТАЛИАНЦИТЕ , ИСПАНЦИТЕ , а ние както заяви Борисов ще сме последните които ще се отделим от ДОИЛНИТЕ АПАРАТИ на ЕС, създаващи блестящото бъдеще на Германия!СКОРО НА ТАЗИ НЕМСКА ИМПЕРИЯ ЩЕ И БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЯ.Той ще дойде много по бързо отколкото Меркел и компания си го представят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още