IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напук на Brexit: В Дания расте подкрепата за Европейския съюз

69% от датчаните подкрепят членството на страната в ЕС. Преди вота в Обединеното кралство този дял беше 59,8%

08:05 | 07.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дания стана поредната скандинавска държава, където расте обществената подкрепа за Европейския съюз напук на прогнозите, че референдумът във Великобритания ще вдъхнови евроскептиците в Европа, пише Bloomberg.

69% от датчаните подкрепят членството на страната в ЕС, сочи проучване на Voxmeter. Преди вота в Обединеното кралство този дял беше 59,8%. Освен това намаляват хората, които искат провеждане на подобен референдум от 40,7 до 32%. 

„Това изследване потвърждава, че никой не иска да попадне в такава бъркотия, каквато британците си създадоха“, казва Марлене Винд, политолог от университета в Копенхаген. „Преди гласуването на Brexit имаше много прогнози, че евентуалното излизане на Обединеното кралство от ЕС ще накара и други държави да проведат подобен референдум“, посочва тя.

Вместо да създаде антиевропейски нагласи, финансовият и политическият хаос, който обгърна Великобритания, сякаш насърчава подкрепата за ЕС. Резултатите от изборите в Испания миналия уикенд показаха съживяване на подкрепата за традиционните партии, а социологическите проучвания в скандинавските държави също сигнализират за засилване на проевропейските настроения.

Преди британския референдум на 23 юни редица анализатори предупредиха за евентуален ефект на доминото в държави с обтегнати отношения с Брюксел. Също като Великобритания, Дания се присъединява към ЕС сравнително късно, не прие единната валута и успя да договори редица изключения от единните правила през годините.

Проучване във Финландия от миналата седмица също отчете ръст на подкрепата за членството в ЕС от 56% през март до 68%.

Според Марлене Винд британският референдум е стреснал европейците, които вече гледат на подобно гласуване като на голям риск и го асоциират с несигурност.

Лидерите на Дания, Швеция и Финландия обещаха, че страните им ще останат в ЕС, след като станаха ясни резултатите от вота, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Ще расте ами, няма много кандидати да си вкарат такъв автогол като англичаните. Едно е да надъхваш хората по кръчмите, че ЕС е зло, друго е да ги накараш да се замислят за сериозните последици от своите действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още