IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стуб: Последиците от Brexit ще са сравними с тези от фалита на Lehman Brothers

Ако Великобритания реши да остане, това ще стимулира реформите в Европа, коментира бившият премиер на Финландия

10:53 | 23.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Александър Стуб. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Александър Стуб. Снимка: архив, Ройтерс

Последиците от евентуален Brexit ще са сравними с тези след колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers – събитието, което разпали световната финансова криза. За това предупреждава бившият министър-председател на Финландия Александър Стуб в интервю за CNBC.

„Няма икономист на света, който да смята Brexit за добро нещо, нито за Великобритания и Европейския съюз, нито за глобалната икономика“, коментира той.

По думите му ако днес британците решат да напуснат ЕС, ще станем свидетели на огромна пазарна турбуленция.

Стуб, който е финансов министър на Финландия, вярва, че Великобритания е важна част за ЕС въпреки репутацията си на „непокорна невеста“, откакто се присъедини Европейската икономическа общност през 1973 г., правейки препратка към дългата история, осеяна с желания за отделяне.

Вот за оставане не само би заздравил брака – статутът на Великобритания като бивша голяма империя може да помогне за възстановяването на Европа, смята Стуб.

„Ако Великобритания реши да остане, това също така ще стимулира Европа повече, за да извърши икономически реформи. Ако намалим бюрокрацията и либерализираме вътрешния пазар на услуги, стоки, капитал и хора, то тогава Европа ще е по-добре“, каза той.

Ако оставим икономиката настрана, на карта е и политическото бъдеще на ЕС.

Евентуален Brexit би предизвикал домино ефект в Европа, което ще мотивира Италия и Франция да проведат подобни референдуми. Стуб коментира, че това няма да се случи с Финландия.

„Финландия е в ЕС поради икономически и политически причини. Не сме член на НАТО. Ето защо част от нашата сигурност дължим на ЕС“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още