IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешение за строеж на финландската АЕЦ Ханхикиви ще има най-рано през 2018 г.

Очакванията са, че централата ще бъде въведена в експлоатация през 2024 г.

16:38 | 22.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разрешение за строеж на финландската АЕЦ Ханхикиви ще има най-рано през 2018 г.

Решението за издаването на разрешително за строеж на АЕЦ „Ханхикиви“ във Финландия ще бъде издадено най-рано до края на 2018 година. Това съобщи финландският министър на икономиката Оли Рен, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

До края на юни 2018 година се очакват да приключат процедурите по издаване на оценка за въздействието върху околната среда. „По повод разрешителното има много въпроси, свързани с ядрената безопасност“, коментира Рен.

На базата на анализите правителството, Центърът за ядрена безопасност и икономическото министерство ще оценят проекта, обясни той.

През декември 2013 година руската Русатом Оверсиз, която е част от холдинга Росатом, и финландската Fennovoima подписаха договор за изграждането на ядрената централа. През лятото на миналата година Fennovoima подаде заявление за издаване на разрешително за строителство  на новата мощност.

Едно от изискванията за издаването на разрешителното беше финландската страна да държи дял от поне 60% от централата.

Очакванията са АЕЦ "Ханхикиви" да бъде въведена в експлоатация през 2024 година.

Това ще бъде третата ядрена централа във Финландия след АЕЦ Олкилуото, изградена на брега на Балтийско море и АЕЦ Ловиса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Нека построят! Ние ще им подарим оборудването дето беше предвидено за КозлодУЙ. Да ни помнят с добро, когато вече няма да ни има.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още