IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ е готова за всякакви непредвидени обстоятелства след референдума

По думите на президента на банката тя е готова да действа с всички инструменти в рамките на мандата си

17:23 | 21.06.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Марио Драги.<em>&nbsp;Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да действа с всички инструменти в рамките на мандата си, ако се стигне до Brexit (излизане на Великобритания от ЕС) след референдума в четвъртък. Това заяви президентът на институцията Марио Драги в изявление пред Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.

ЕЦБ е готова да използва всички инструменти, за да облекчи пазарните турболенции, ако британците решат да подкрепят излизане на страната от Европейския съюз.

Драги беше лаконичен, когато споменаваше горещата тема на седмицата и когато отговаряше на въпроси от страна на евродепутатите. „Европейската централна банка е готова за всякакви непредвидени обстоятелства след референдума“, каза Драги без да предоставя повече подробности за подготовките. 

През миналата седмица агенция Ройтерс съобщи, че ЕЦБ и Английската централна банка са подготвили съвместна реакция в случа на Brexit, за да успокоят пазарите. От страна и на двете банки нямаше официални коментари по този въпрос.

По думите на Драги възстановяването в еврозоната продължава с умерен, но стабилен темп, подпомогнато от потреблението и ефектите от облекчената парична политика в реалната икономика. Потреблението от своя страна извлича полза от все още сравнително ниските цени на петрола и стабилната заетост.

Според президента на ЕЦБ в корпоративния сектор се наблюдава ръст на печалбите, благоприятни финансови условия, и повишение при инвестициите.

„Инфлацията обаче е по-скоро потисната и в близките месеца ще се движи около ниски нива, преди да се ускори в края на годината“, каза Драги.

За пореден път Драги посочи, че банката има готовност да използва всичките инструменти в рамките на мандата си, ако е необходимо, за да постигне целта си за инфлацията.

„Все пак несигурността остава висока, а рисковете остават значителни заради продължаващото слабост в глобалната икономика и заради геополитическите трудности“, каза Драги.

Той посочи, че без мерките на ЕЦБ ръстът на икономиката и на потребителските цени са щели да са далеч по-ниски.

„Пакетът от март се противопостави на рисковите пред перспективите за еврозоната. Допълнителен стимул ще дойде от мерките, които са все още в ранен етап на прилагане“, допълни той.

Още за паричната политика в еврозоната можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Някак не разбирам употребата на израза "готови за непредвидени обстоятелства" !? Ако съм готов за нещо, значи съм го предвидил като вариант. Освен ако не става въпрос за дълбока, фанатична вяра в собствените сили или в нещо по-нависоко ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
За нищо не са готови, щото брексит няма да има. Слагам 10 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Тя ЕЦБ е длъжна винаги да бъде готова, дори и за апокалипсис.Въпроса е европейците в различните части на ЕС дали са готови за действията на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Напротив - мерките на ЕЦБ понижават потребителските цени и произвеждат дефлацията на която всички ние се "наслаждаваме". ЕЦБ спаси едни банки , които вече не са банки - кредитни институции, защото кредитират само правителствата. Това отдавна трябваше да го прекратят но изглежда че те си въобразиха че то може да откара до 120 години. Прави се за една или две години масимум, а не за 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
salaga
преди 8 години
"без мерките на ЕЦБ ръстът на икономиката и на потребителските цени са щели да са далеч по-ниски."А пък аз се тревожех да не би да паднат потребителските цени, излиза че ЕЦБ се е погрижила да не ни дебелеят портмонетата, много сме благодарни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Ей кат тия лоботомираните дето мажат минуси на принципа наш-чужд...да *** и ограничените тикви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 20
ing5rov
преди 8 години
Еми Жоре , бая тревопасен народец на запад , дето гледа само местната си телевизия , щот знае само диалекта си , вярва на такива мантри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 19
Jorkata
преди 8 години
"Драги: ЕЦБ е готова за всякакви непредвидени обстоятелства след референдума" - значи за нищо не са готови и си нямат хал-хабер кво да правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 21
ing5rov
преди 8 години
"ЕЦБ е готова да използва всички инструменти, за да облекчи пазарните турболенции..."Той "инструмента" е само един ...печатницата на три смени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още