IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вероятно ще удължи действието на санкциите срещу Русия

Oтмяната на санкциите е обвързана с пълното прилагане на минските договорености за Украйна

19:54 | 16.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Москва.&nbsp;</p>

Изглед към Москва. 

28-те  страни членки на Европейския съюз (ЕС) се готвят да удължат през следващата седмица тежките икономически санкции, наложени на Русия заради ролята ѝ в украинския конфликт, предаде AFP, като се позовава на няколко европейски дипломати.

Решението за удължаване на санкциите с шест месеца се очаква да бъде взето на 21 юни на ниво посланици на страните членки, след което официално да бъде одобрено на среща на външните министри на 28-те в Люксембург на 24 юни.

Това е най-вероятният сценарий, защото всички са съгласни, че въпросът трябва да бъде приключен преди срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни в Брюксел, която ще бъде доминирана от темата за британския референдум, казва цитиран от AFP европейски източник.

Някои страни членки, сред които Италия, Унгария, Гърция и Кипър все по-силно демонстрират нежеланието си за подновяване на санкциите, а Германия спомена за поетапно отмяна на някои от тях. Въпреки това удължаването им с шест месеца идната седмица не поражда съмнение у никого, казват дипломати.

По-рано днес и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на ЕС Доналд Туск припомниха, че отмяната на санкциите е обвързана с пълното прилагане на минските договорености за Украйна.

Същевременно се очаква, че утре ЕС ще удължи с една година друг пакет от санкции, наложени след анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. Те забраняват инвестициите и износа към ЕС на продукти от полуострова.

Преди около седмица за подобно решение писа и Financial Times. В последните месеци държави като Унгария, Гърция и Италия подкрепят преосмислянето на санкциите срещу Русия, но други, сред които Полша и Балтийските страни, настояват режимът да продължи. Въпреки такова противопоставяне политиката, налагана от Брюксел ще продължи още няколко месеца, а голямото преосмисляне на санкциите ще бъде отложено за декември, когато ще се съберат лидерите на ЕС. 

Всъщност Франция, Германия, Италия и Великобритания са подготвили варианта за удължаване на санкциите, посочват още от Financial Times. Това е станало по време на срещата на Г7. Тогава лидерите на държавите са коментирали, че нямат избор, защото Минските споразумения не се спазват. 

Всичко за санкциите и контрасанкциите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"Тогава лидерите на държавите са коментирали, че нямат избор, защото Минските споразумения не се спазват."Пълен таш.ак...немат избор щот ше им набиват канчетата у някое САЩово посолство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още