IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Червена вълна на европейските борси в последния ден от седмицата

Спадът на цените на петрола, приближаващите рискове и опасенията за икономическия растеж натежаха върху настроенията

18:56 | 10.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха на тъмно червено в петък, след като спадът на цените на петрола, приближаващите рискове и опасенията за икономическия растеж натежаха върху настроенията, коментира CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с 2,3% надолу, като всички сектори отбелязаха сериозни загуби. Седмичният му спад е от 2,4%.

Германският индекс DAX приключи с понижение от 2,5%, френският САС – от 2,2%, а британският FTSE 100 – от 1,8%.

Акциите на американските борси също се търгуват със спадове в петък, а доходността по държавните ценни книжа продължава да се понижава.

През деня доходността по 10-годишните германски ДЦК спадна до рекорден минимум от 0,011%, което остави инвеститорите да се чудят дали може да спадне до 0% или дори под това ниво. По-късно през сесията доходността леко се възстанови.

„Мисля, че всички са уплашени от европейските борси, особено DAX, които понасят жестоки удари днес. Ако доходността по 10-годишни германски ДЦК спадне под нулата, това наистина е плашещо“, казва Джеръми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities.

Настроенията на инвеститорите бяха помрачени от опасенията за глобалната икономика и приближаващия вот за оставането на Великобритания в Европейския съюз.

В петък председателят на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че продължителен период на ултра хлабава политика от Европейската централна банка може да засили риска от внезапен скок на премиите по риска, съобщава Ройтерс. Изявлението идва само ден, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди за „продължителни икономически последици“ от годините на икономически застой.

Спадът в цените на суровия петрол, отчасти вследствие на по-силния щатски долар, също помогна за поевтиняването на акциите в цял свят. Фючърсите върху Брента и WTI се задържаха около 50 долара за барел, като подкрепата все още идва от прекъсвания в доставките и силното търсене от рафинериите.

Lufthansa бе на дъното на европейските индекси, като акциите ѝ поевтиняха с над 5,3%, след като германската авиолиния обяви изненадващата оставка на главния изпълнителен директор Симоне Мене. Тя ще се оттегли в края на август.

Сред другите слаби представили се бяха компанията за подбор на кадри Hays, която се търгуваше с почти 6,6% надолу, след като Deutsche Bank намали целевата си цена по акциите ѝ и понижи рейтинга ѝ до „junk”.

След острите спадове в четвъртък цената на акциите на Essentra спадна с почти 7,8%, след като Numis, Citigroup и JPMorgan намалиха целевите си цени върху акциите.

Air France-KLM също се представи зле, търгувайки се със спад от 4,4%, тъй като RBC намали целевата си цена по акциите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още