IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да даде право на регулаторите да замразяват трансфери от фалиращи банки

Целта е да се предотврати изтичане на средства преди намеса на властите

11:29 | 16.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Брюксел проучва възможността да предостави на банковите регулатори по-строги правомощия за замразяване на трансфери от фалираща банка с цел предотвратяване на изтичането на средства, преди властите да успеят да се намесят, съобщава Financial Times (FT).

Европейската комисия ще проучи възможности за „инструмент тип мораториум“, който може да бъде използван в ЕС, сочи документ, видян от FT. Макар че работата по мярката все още е в ранен етап, целта на новите правомощия е рязко да спират плащания към собственици на облигации и потенциално да предотвратят тегления от вложители.

Инструментът може да има „стабилизиращ“ ефект, докато регулаторите намерят решение как да се намесят спрямо банката, сочи документ от 10 май, изготвен от Холандия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

„Мораториум може да позволи бърз и успешен процес, който свежда до минимум рисковете за финансовата стабилност“, се казва в документа. Замразяването няма да трае дълго, няколко дни най-много, казват лица, запознати с идеята.

Според представители на ЕС идеята се подкрепя от Германия и Холандия, които вярват, че тя ще засили правилата на ЕС, целящи да защитят данъкоплатците при спасяването на фалиращи банки. В същото време правителствата са предпазливи, тъй като смятат, че твърде ранната им намеса може да се отрази негативно на доверието към банката, докато в същото време предизвика шокови вълни през по-широката финансова система, карайки някои страни да увеличат резервите си.

Страните са силно разединени по това дали и кога инструментът може да се предостави за ползване от регулаторите, сочи документът.

Идеята за подобни правомощия в еврозоната е отчасти на Германия, която вече ползва такъв инструмент.

Страните искат да избегнат и повтаряне на паниката около спасяването на Кипър през 2013 г. Тогава изтеглянето на депозити критично отслаби двете основни банки на страната въпреки налагането на капиталов контрол. Това попречи на плановете големите вложители да бъдат принудени да споделят разходите за спасяване.

Комисията ще обмисли и дали депозитите, особено тези под 100 хил. евро, гарантирани от държавата, трябва да бъдат изключени от замразяването. Комисията ще разгледа и други изключения, които може да са нужни, за да се избегне паника или разпадане на финансовата система, например плащания към централните банки или към контрагенти на деривати.

Източници от комисията казват, че правителствата са поискали от нея да разгледа този въпрос, но засега не са взети решения.

Плановете са част от по-широка програма на ЕС, с която да се гарантира, че правилата от 1 януари, целящи да прехвърлят разходите за спасяване на фалирала банка върху кредиторите ѝ, реално работят. Комисията ще представи предложения тази година, които ще изискват от големите банки осигуряването на минимален размер подчинен дълг и други задължения, които лесно могат да бъдат отписани от регулаторите при криза.

Засега холандското правителство отказва коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Прекрасна мярка навременна банковата ваканция за да няма паника и тарикати да изтеглят парите.Трябва и като Ирландия - може да си изтеглиш парите но 45% данък и т.н. варианта Кипър също не е лош ,и тъй като това се знае от селските тарикати се сещам за Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара еквивалент на днешните 200 000 долара.Тоест с закон се задължава да не може да с държат пари кеш - комунистическикапитализъм или капиталистическикомунизъм Голям смях макар ,че не е смешно но натам отиват нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още