IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси изпратиха седмицата на зелена територия

Данните за икономическия растеж, корпоративните отчети и движенията при петрола

19:35 | 13.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: архив, Ройтерс

Индексите на водещите борси в Европа изпратиха седмицата с положителна нотка въпреки забавянето на годишния темп на растеж на икономиките в еврозоната през първото тримесечие на 2016 г.

Широкият индекс Stoxx 600 се повиши с 0,47% за деня и с 0,9% за седмицата до 334,68 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се разшири с 0,56% до 6 138,50 пункта. В Германия DAX 30 прибави 0,92% към стойността си до 9 952,90 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 0,62% до 4 319,99 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете ръст от 0,67% до 8 721,50 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната нарасна с 0,5% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо предходното, което е повече в сравнение със записаните 0,3% в края на 2015 г. На годишна база икономиката на еврозоната расте с 1,5%, а в целия ЕС – с 1,7 на сто. И в двата случая има забавяне на растежа, след като през периода октомври-декември 2015 г. икономиката в еврозоната нарасна с 1,6%, а в Евросъюза – с 1,8%.

Това е второто четене на данните за ръста на БВП (от общо три) и те може да бъдат ревизирани. Спрямо първото четене данните за растежа във валутния съюз са коригирани с 0,1 процентни пункта надолу.

На корпоративния фронт Bouygues потвърди годишната си прогноза, след като оперативната загуба за първото тримесечие на 2016 г. се сви заради по-доброто представяне на телекомуникационното поделение. След новините книжата на компанията поскъпнаха с 2,6% до 29,64 евро.

Медийният сектор се представи зле в сравнение с другите основно заради срива в цената на акциите на Eutelsat Communications с 27,6 на сто. Сателитният оператор е изправен пред понижения на кредитния рейтинг, след като намали годишната си прогноза.

Пазарната капитализация на френския разработчик на видео игри Ubisoft скочи с 8 на сто след обявените по-високи продажби и позитивната прогноза за представянето си през 2016 г.

Автомобилният сектор също беше на фокус. През април продажбите на автомобили в Европа се покачват с 9 на сто, разкриха данните на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

Глобалните продажби на BMW се увеличават с 1,9% на годишна база заради ръста на продажбите на коли с марката MINI. Въпреки това акциите на германския концерн поевтиняха с 2,6%.

Volkswagen обяви ръст на новорегистрираните коли през април, което резултира в ценови ръст от 1,3% до 129,20 евро за ценна книга.

На борсата в Милано пазарната капитализация на Fiat се извиси с 2,2% след силното повишение на продажбите.

Акциите на Renault поскъпнаха с 1,2% след новините, че партньорът Nissan се е съгласил да се сдобие с 34% от капитала на Mitsubishi Motors.

В банковия сектор книжата на италианската UBI Banca поскъпнаха с 5,6%, след като Citigroup повиши целта за цената на акциите й.

На пазарите на суровини цените на петрола бяха волатилни по време на търговията в Лондон в петък. Малко преди затварянето на европейските борси сортът Брент поевтиня до около 47,83 долара, а американският суров петрол WTI – до около 46,26 долара за барел.

Сривът в цената на петрола повлече акциите на компаниите от енергийния сектор, като тези на Subsea 7, например, поевтиняха с над 9%, заради което бе една от най-губещите компании днес.

Как протече обедната търговия в Европа коментира Юън Потс от Bloomberg TV London за Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още