IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвегия остави основния си лихвен процент непроменен

През март централните банкери в Осло понижиха ставката с 25 базисни пункта, припомня Bloomberg

18:28 | 12.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Норвегия остави основния си лихвен процент непроменен

Централната банка на Норвегия остави основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,5% и оправда пазарните очаквания. През март централните банкери в Осло понижиха ставката с 25 базисни пункта, припомня Bloomberg.

„Ръстът на потребителските цени остава стабилен, но силната крона може да допринесе за малко по-бързо забавяне на инфлацията от последните прогнози през март“, пише в изявлението на банката. „От друга страна, ръстът в цените на петрола може да намали несигурността и да доведе до по-висок икономически ръст в Норвегия“, пише още в текста. 

В сряда властите в Норвегия обявиха, че ще прибегнат отново до държавния фонд на стойност 860 млрд. долара, за да защитят най-голямата европейска страна производителка на петрол от ниските цени на суровината. Тъй като правителството използва стимули, централната банка сигнализира, че заема все по-предпазлива политика по отношение на допълнителни облекчения в паричната политика.

Кроната поевтиня с 0,8% до 9,26 крони за евро, след като отделен доклад показа, че БВП е нараснал с 0,3% през първото тримесечие, надминавайки очакванията за 0,2 на сто ръст.

Bloomberg посочва, че Норвегия все още не е прибегнала до отрицателни лихвени проценти, каквито са въведени в Дания и Швеция. Ефектите от тази политика върху инфлацията са смесени, като пазарите на ипотеки в тези две държави вече показват сигнали за прегряване, отбелязва още агенцията.

Централната банка в Норвегия си оставя отворена възможността за допълнително понижение на основния лихвен процент през 2016 г.

Норвежката крона е с 14% под средното си ниво спрямо еврото през последните пет години, макар че поскъпна с 4% от дъното, достигнато през януари. Цената на европейския бенчмарк Брент е със 70% нагоре спрямо януари, но все още на не достатъчно високо ниво, за да се оправдаят големи офшорни инвестиции, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още