IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE записа сериозен спад на печалбата за тримесечието

По-слабите резултати се дължат на намалелите продажби, засегнати от понижаващите се цени на енергията

12:59 | 12.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нетната печалба на германския енергиен концерн RWE отчита спад през първото тримесечие вследствие на по-слабите продажби, ударени от понижаващите се цени на енергията, съобщава MarketWatch. Печалбата преди година обаче е била подкрепена от продажба на активи, заяви компанията в четвъртък.

Нетната печалба възлиза на 879 млн. евро за тримесечието, което е доста под сумата от 2,17 млрд. евро за същия период на миналата година, която бе подкрепена от продажби на активи. Приходите са в размер на 13,7 млрд. евро, което е с 6% по-малко спрямо приходите от 14,5 млрд. евро преди година.

Основният бизнес на групата за генериране на конвенционална електроенергия отчита спад от 20% на оперативната печалба до 354 млн. евро. Ниските цени на енергията отчасти са компенсирани от по-ниските разходи за гориво за газовите електроцентрали, каза RWE.

Оперативната печалба на групата обаче все пак отчита ръст отчасти заради силното представяне на отдела за търговия с електроенергия. Оперативната печалба е достигнала 1,75 млрд. евро, което е с около 7% повече спрямо същия период на миналата година.

Коригираната след данъците печалба е спаднала с около 2% до 857 млн. евро.

„Това се дължи основно на влошаването на финансовите резултати, тъй като данните за миналата година все още включват високата печалба от продажбата на ценни книжа“, каза RWE.

Компанията потвърди прогнозите си за годината, но заяви, че нетният дълг вероятно ще се повиши спрямо предишната прогноза за стабилен дълг. Към края на март задълженията възлизат на 27,9 млрд. евро спрямо 25,1 млрд. евро в края на 2015 г.

RWE коментира още, че очаква оперативната печалба да е между 2,8 млрд. и 3,1 млрд. евро тази година, а коригираната след данъците печалба да е между 500 млн. и 700 млн. евро.

Според групата прогнозите изглеждат „доста консервативни“ спрямо данните, но предупреди, че първото тримесечие обикновено е силно и не осигурява надеждна основа за годишните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още