IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия става все по-важен пазар за "Газпром"

Доставките на газ за страната растат и това е основание за разширението на "Северен поток", смятат двете страни

18:54 | 11.05.16 г. 5
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot;. Снимка: <em>Газпром</em></p>

Централата на "Газпром". Снимка: Газпром

Германия се превръща във все по-важен пазар за "Газпром ", става ясно от срещата между ръководителя на руския газов гигант Алексей Милер и енергийния министър на федералната република Зигмар Габриел, провела се в Берлин.

По данни на "Газпром" през миналата година износът на природен газ за Германия се увеличава със 17,1% до 45,3 млрд. куб. метра. Тенденцията се запазва - само от началото на тази година доставките растат с 19%, или с повече от 2 млрд. куб. метра спрямо първите четири месеца на 2016 година, съобщава руската компания.

Именно с увеличения износ двете страни мотивират и нуждата от разширение на "Северен поток". "Новата газова магистрала не само ще повиши надеждността на доставките, но и ще помогне за развитието на европейския газов пазар", посочват от "Газпром.

Новият газопровод обаче не е посрещан толкова благосклонно в редица държави от ЕС. Самият енергиен комисар Мигел Ариас Канете изтъкна пред Европарламента, че този проект всъщност заплашва сигурността на доставките на газ за ЕС.

Според него с проекта Москва цели да прекъсне транзита през Украйна и така реално пътищата на руския природен газ ще намалеят.

Критиците на "Северен поток" 2 изтъкват и че проектът не е икономически мотивиран, а е резултат от желанието на Русия да подсили своята геополитическа позиция в Европа.

На този аргумент "Газпром" отговаря, че в изграждането на газопровода участват някои от най-големите енергийни компании не само в Европа, но и в световен мащаб - BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell, което е доказателство за икономическата основа на проекта.

Плановете за разширението на "Северен поток" са да бъдат изградени още две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ами виж сега, ако няма друга алтернатива (руски газ или някой друг газопровод под контрола на демокрацията), ще се наложи да купуват сгъстена пръдня. А когато се налага нещо, и кораби ще се построят и пристанища, само и само да въри алъш-вериша :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Аве какъв пазар бе Орка , тая пръдня под налягане дето ше я карат през блатото като как ше стигне на Европата...да намалели енергийната зависимост от Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Яко се драпа мечките да не слагат тръби, че да има пазар за сгъстения имшистак. Май само с технологии икономика не става, а? Трябва и суровини да се продават :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
кат каза за шистак глей ги тея колко са ненормални ..... :)) Ше стане интересно ако верно ги баннат .... :)))France Discusses Ban Of Imported U.S. Shale Gashttp://***.zerohedge.com/news/2016-05-11/france-discusses-ban-imported-us-shale-gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Кучетата си лаят , керванът си върви...щот нема кораби със шистак от америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още