IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: ЕС е убежище на политическите крила на терористични групировки

Европа първа трябва да промени антитерористичното си законодателство, препоръча турският президент

20:24 | 10.05.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Ердоган: ЕС е убежище на политическите крила на терористични групировки

Европейските държави са убежища за политическите крила на терористични групировки, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА и Ройтерс. Неговият коментар беше направен във връзка с искането на ЕС Турция да промени антитерористичните си закони, за да бъде отменен визовия режим за турските граждани.

Според Ердоган обаче първо ЕС трябва да промени собствените си закони за тероризма.

Турция няма да получава инструкции от Европейския съюз по отношение на изменения в законите й за борба с тероризма, каза още турският президент по време на реч в Анкара, допълва ТАСС. "Вие първо се поинтересувайте изпълнявала ли е някога Турция подобни инструкции. Ние ще продължим да се борим с тероризма", подчерта Ердоган.

Европейският съюз миналата седмица поиска от страните членки да предоставят безвизов режим на турските граждани в замяна на ангажимент от страна на Анкара да спре мигрантските потоци към Европа. Европейската комисия обаче посочи, че за тази цел Турция трябва да промени част от законодателството си, включително да съгласува антитерористичните си закони със стандартите на ЕС.

Европейски лидери пък вече се подготвят за вариант, при който Турция се отказва от изпълнението на подписаното през март споразумение с ЕС за ограничаване на потоците от мигранти. Един от обсъжданите варианти е на гръцките острови да бъдат изградени центрове за прием на бежанци. Обещаните за Турция средства пък ще бъдат насочени към Атина.

Турският президент изрази надежда, че въпросът с визовата либерализация ще се реши най-късно до октомври. "Надявам се, че всичко това ще се реши до октомври. Ако не стане така, ние ще продължим по своя път. Няма да се огънем", подчерта Ердоган.

Турският президент добави също, че ЕС е обещал на Турция 3 милиарда евро в рамките на споразумението за миграцията, но парите все още не са предоставени.

"Тези средства още не са пристигнали и те няма да дойдат в нашата хазна. Те ще бъдат използвани за нуждите на бежанците. Ние вече похарчихме 20 милиарда долара, а международната общност ни даде само 450 милиона долара", посочи Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
припокрива критерийте от - до викаш, само петрола им липсва иначе да са ги "демократизирали" до сега ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ЕС е убежище на политическите крила на терористични групировки----------------------------------------------------------------------------------------------------за ей тва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Ако имаше петролец , досега турската пролет да е свършила...щото само туй липсва за технологията...иначе , там ала бала права на човека , свобода на словото , геноцид над кюрдите , диктатор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
И за какво е прав Султан Ердоган?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
за съжаление турчина е прав ..... не, че и той не е в кюпа ама е прав ,,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още