IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решение за Гърция и банковият сектор окрилиха европейските фондови пазари

Инвеститорите следяха внимателно и какво се случва на петролните пазари

19:11 | 10.05.16 г. 1
Решение за Гърция и банковият сектор окрилиха европейските фондови пазари

С ръстове приключи втората за седмицата сесия на европейските фондови пазари. Инвеститорите бяха обнадеждени от добрите новини за Гърция, както и от финансовите отчети в банковия сектор, съобщава CNBC.

Търговците държаха под око и случващото се на петролните пазари. Заради опасенията за доставките от Канада и Нигерия, цената на петрола се повишава. Към края на европейската сесия цената на лекия суров петрол достигна до 44,30 долара за барел. Поскъпва и европейският Brent - цената му достигна до 44,85 долара за барел.

Паневропейският Stoxx Europe 600 финишира с ръст от 0,91 на сто до 336,24 пункта. Единствено технологичният сектор, част от индекса, не успя да запише повишения.

Банковият сектор е сред водещите днес в Европа. Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с почти 5% до 14,10 швейцарски франка за брой. Банката съобщи за по-малка от очакваното загуба за тримесечието, което се хареса на инвеститорите.

Надеждата за скорошно споразумение между Гърция и кредиторите пък оживи търговията на Атинската фондова борса. Водещият индекс Athex записа ръст от 3,2% до 629,29 пункта. Акциите на Eurobank поскъпнаха с около 12 на сто днес.

Един от водещите индекси на Франкфуртстката фондова борса DAX успя да прехвърли нивото от 10 000 пункта, въпреки разочароващите данни за спад на индустриалното производство в Германия. Статистиката показа спад на индекса с 1,3% през март.

Въпреки това DAX финишира на ниво от 10 045,44 пункта, което представлява повишение от 0,65% спрямо нивото на затваряне на борсата в понеделник.

Във Франция САС 40 се повиши с 0,36% до 4 338,21 пункта. Лондонският FTSE 100 записва днес повишение на стойността си от 0,68% до ниво от 6 156,65 пункта. Подкрепа на индекса оказа минният сектор.

Ръстът на европейските борси предизвика спад на цената на златото с 2%. Ценният метал се търгува за 1 262,40 долара за трой унция към края на европейската търговия, допълва Market Watch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
После когато половин Европа се нареди на опашката за опрощаване на дълговете ще видим кой кум кой сват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още