IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабо представяне за минните компании и банките на европейските борси

Охранителната компания G4S се представи най-добре в понеделник, като финишира с 4,8% ръст в цената на акциите си

19:52 | 09.05.16 г. 4
Слабо представяне за минните компании и банките на европейските борси

Повечето индекси на европейските фондови борси се повишиха в понеделник, като инвеститорите опитваха да се справят с резките спадове при петрола и в сектора на минните компании, съобщи CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 ограничи по-ранните повишения и отчете ръст от 0,5%. Всички сектори отчетоха повишения с изключение на компаниите производителки на основни ресурси, енергетиката и банките.

Цените на петрола бяха на фокус, като попаднаха под натиск в следобедната сесия на европейската търговия, защото инвеститорите показаха предпазливост. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с над 2% до около 43,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се понижи с над 3 на сто до 43,86 долара за барел.

В корпоративната сфера френската енергийна фирма Total обяви планове да купи производителя на батерии Saft за 36,5 евро на акция или общо 950 милиона евро. Акциите на Total финишираха с 2% спад в цената.

Петролният гигант Royal Dutch Shell е бил принуден да евакуира персонала си от находището Eja OML 79 в района на делтата на река Нигер. Акциите на компанията поевтиняха с 2,5%.

Акциите на минните компании бяха под натиск и секторът финишира с 6,6% спад, като Anglo American отчете 13,8-процентово поевтиняване на акциите си.

Понижението при Glencore беше 9%, след като Citigroup понижи оценката си за акцията. Повишението за Аrcelormittal от страна на Deutsche Bank не успя да подкрепи акциите на компаниите и те поевтиняха с над 12%.

Италианските банки повлякоха целия сектор надолу в понеделник, като Banco Popolare записа спад от 8,7%, след като акционерите й одобриха увеличение на капитала от 1 милиард евро, което се очаква да се случи до края на юни.

Акциите на UniCredit поевтиняха с около 2,3%, след като Financial Times съобщи, че един от десетте най-големи акционери е коментирал, че „банката има нужда от повече капитал и той не може да се осигури при сегашното управление, тъй като то е изгубило доверието на пазара“.

Охранителната компания G4S се представи най-добре в понеделник, като финишира с 4,8% ръст в цената на акциите си, след като публикува финансовите си резултати. Приходите й растат с 4,5% на годишна база през първото тримесечие.

Volkswagen ограничи ръста и в крайна сметка затвори сесията с повишение от 2,1%, след като хеждфондът TCI призова автомобилния производител да реформира програмата си за заплащане по високите етажи на управленската структура, за да може да се насърчи печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Alx
преди 8 години
Цената така или иначе доста играе последната година... тай че ще видим в дългосрочен план как ще се развият нещата... но предвид ежеминутните новини за развитие батерйите, бъдещето става все по неизбежно..... " .....получиха катоди, които издържат стотици пъти повече цикли на зареждане и разреждане, отколкото обикновените литий-йонни акумулаторни батерии....... При тестовете, новите катоди понесоха 200 000 цикъла на презареждане, без съществена корозия, като загубата на капацитет бе в рамките на едва 5%."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ше пада ами.много хора разбираме, че електрическиа автомобил е скъпа модна играчка и нищо повече. секи, който се е фанал на врака на тесла го чака фалит. щот нема как да продава масово.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Alx
преди 8 години
"Френският енергиен гигант Total купува производител на батерии.....Френската компания Saft произвежда високотехнологични никелови и литиеви батерии за транспорта...." ммммда.... един по един всички ще усетят от къде духа вятъра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още