IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският здравен министър напуска след скандал с дезинфектанти в болниците

Здравеопазването се превръща в абсолютен приоритет за правителството, гарантира румънският премиер

18:13 | 09.05.16 г.
Румънският здравен министър напуска след скандал с дезинфектанти в болниците

Некачествени дезинфектанти, използвани в румънските болници, предизвикаха скандал, който коства оставката на здравния министър в северната ни съседка. Патричиу Акимаш-Кадариу е четвъртият министър в кабинета на Дачиан Чолош, който напуска поста си след скандал, пише руската информационна агенция ТАСС.

Броят на вътреболничните инфекции в Румъния се увеличава в последните месеци. Анализите показват, че причината за това са използваните средства за дезинфекция.

Производител на дезинфектантите е румънската компания Hexi Pharma. Проблемът с качеството им беше разкрит след журналистическо разследване, което показа, че концентрацията на дезинфектантите, използвани в повечето медицински учреждения в Румъния, е 10 пъти по-ниска от нормалното.

Прокуратурата и здравното министерство проведоха паралелно проучване, което показва още една слабост – в Румъния няма акредитирана лаборатория, която може да направи официална експертиза на използваните вещества за почистване.

След избухването на скандала Дачиан Чолош е категоричен – здравеопазването се превръща в абсолютен приоритет за правителството. Премиерът създава работна група, която да изработи решения на проблемите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още